2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vatikáni múzeumok az ötmilliósok klubjában

2012. január 12. 14:26 MTI

Tavaly félmillióval nőtt és első ízben meghaladta az ötmilliót a Vatikáni Múzeumok látogatóinak száma.

A múlt év folyamán 5 078 004 látogató kereste fel a pápai múzeumokat, és ezzel első ízben sikerült átlépni az ötmilliós álomhatárt - közölte Antonio Paolucci múzeumigazgató a L'Osservatore Romano vatikáni napilap szerdai számában.

Az igazgató elégedetten nyugtázta, hogy a pápák által öt évszázad alatt felhalmozott műkincseknek köszönhetően a vatikáni múzeumegyüttes egyre inkább bekerül a világ nagy múzeumainak legszűkebb körébe.

Európában a Vatikáni Múzeumok állják a versenyt a párizsi Louvre-ral, a londoni British Museummal, a madridi Pradóval vagy a szentpétervári Ermitázzsal - mutatott rá Paolucci, aki összehasonlításképpen felhozta azt is, hogy Itália legrégebbi és leglátogatottabb galériája, a firenzei Uffizi-képtár "csak" évi másfél millió látogatót vonz.

A Vatikáni Múzeumok immár a világ vezető múzeumi központjainak tíznél nem több tagú szűk köréhez tartozik - mondta az igazgató, rámutatva arra is, hogy az "ötmilliósok klubjába" kerülés korábban nem ismert problémákkal szembesíti és újszerű megoldásokkal való kísérletezésre készteti a múzeumokat, így a vatikánit is.

Bár a látogatottságot tekintve a Vatikáni Múzeumokat megelőzi a párizsi Louvre a tavalyi 8,5 millió látogatóval, a British Museum (2010-ben 5,8 millió látogató) és a New York-i Metropolitan Museum of Art (2010/11-ben: 5,6 millió), a gyűjtemények ismertségét, a környezet vonzó voltát, a látogatók fogadásának minőségét és a szolgáltatások színvonalát tekintve a Cultor College független nemzetközi kulturális egyesület a harmadik helyre sorolta a pápák múzeumegyüttesét a Louvre és a Metropolitan után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár