2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

500 évvel előzi a Stonehenge-t a kőkori templom

2012. január 4. 08:56

Az Orkney közelében fekvő kőkori templom felfedezése újraírhatja Nagy-Britannia ősi történelmét. A legújabb bizonyítékok szerint a templom több évszázaddal megelőzi a Stonehenge-t.

A régészek eddig talált leletei – melyek között fali díszek és festett edények is találhatók – révén a kutatók közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy megértsék a neolitikum emberét. A szakértők szerint az Orkneynél talált hatalmas külső fal arra enged következtetni, hogy nem „hazai” építéssel van dolgunk, míg az épület elrendezése megerősíti azt a nézetet, hogy az építmény vallási helyszín lehetetett.

A Brodgar-hegyfoknál lévő területnek eddig csupán a tizedét tárták fel. A helyszín közel fekszik a Bodgar-gyűrű kőköreihez és a Stromness város melletti Stennes-kövekhez. A terület szélén feltárt fal több tonnás kövekből épült fel és akár három méter magas lehetett. A hőtechnológiával működő műszerek szerint az öt futballpályányi terület bizonyos részei idősebbek lehetnek a délnyugat-angliai Stonehenge-nél, a szénminták vizsgálata szerint i.e. 3200 körül épültek.

Másfél évvel ezelőtt vörös, narancs és sárga színű kő bukkant elő a föld alól. Ez volt az első nagy-britanniai bizonyíték arra nézve, hogy a neolitikum kori emberek színeket használtak épületeik díszítéséhez. Egy három centiméter magas, fejjel, testtel és két szemmel ellátott figura is előkerült az egyik rom alól, ezt a régészek Bodgar Boynak nevezték el.

Nick Card kutatásvezető szerint a felfedezések páratlanok a brit őstörténetben, a megtalált emlékek komplexitása akár az egész őskori tájról kialakult elképzeléseket átírhatja. Elmondása szerint szoros kapcsolat mutatható ki a mostani felfedezések és a mediterrán világ klasszikus időszakaiban emelt épületei és tájai között.

„Ez egy hatalmas felfedezés, a mértékét és az összetettségét tekintve is páratlan. Először azt hittük, hogy településre bukkantunk, de az épületek elhelyezkedése arra engedett következtetni, hogy egy templom-körzetről van szó” - így Card.

Julian Richards régész, aki több könyvet is írt a Stonehenge-ről, megjegyezte: „A jelek szerint a templom építésére akkor került sor, amikor a Stonehenge még viszonylag szerény és jelentéktelen volt. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy ismerjük a neolitikum korát, ám az ilyen felfedezések azt mutatják, hogy ez koránt sincs így.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár