2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékezés a szlovákiai magyar kultúra neves képviselőiről

2011. december 14. 16:34 MTI

A félmilliós szlovákiai magyar közösség kulturális életének hat olyan neves képviselőjét köszöntötték szerdán Pozsonyban a Magyar Köztársaság nagykövetségén, akik az idei évben jelentős jubileumot ünnepeltek.

A diplomáciai képviselet épületében megrendezett ünnepségen a 75. születésnapját ünneplő Kubicska Kucsera Klára művészettörténészt, Méry Margit néprajzkutatót és Koncsol László irodalomkritikust, esszéírót, költőt, valamint a 80 éves Nagy József grafikust, festőművészt és Takács András néptáncgyűjtőt, koreográfust, illetve a 70. életévét betöltő Tóthpál Gyula fotóművészt Lacza Tihamér tudomány- és művelődéstörténész, újságíró méltatta.

"Mind a hat személyiség a maga szakterületén nagyot és fontosat alkotott, s jelentősen hozzájárult a szlovákiai magyarság kultúrájának megmaradásához, fejlesztéséhez, a szlovákiai magyar közösség önazonosságának megőrzéséhez" - mondta Lacza Tihamér.

Bozsaky Katalin, a magyar nagykövetség első beosztottja ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mind a hat személyiség munkássága a felvidéki magyar szellemiségen kívül az egyetemes magyar kultúra része is. "Ha van egyetemes magyar nemzet, akkor egyetemes magyar kultúráról is beszélhetünk. Az önök munkássága ennek része" - hangsúlyozta a diplomata.

Hasonló rendezvényre tavaly is sor került. Akkor a magyar diplomáciai képviselet a jubileumot ünneplő felvidéki magyar írókat és költőket - egyebek között Dobos Lászlót és Mács Józsefet - köszöntötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár