2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a történelem első ágyát

2011. december 13. 11:04

Dél-afrikai régészek megtalálták a világtörténelem első ágyát, amely növényből készült és ellenállt a moszkítók illetve más rovarok inváziójának.

A folyamatosan vándorló, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató Homo sapiens egyik legjobban vizsgált tábora a dél-afrikai Tongati-folyó fölött, Durbantól 40 kilométerre északra található. A Sibudu-barlangba 77 ezer éve költöztek be először, s az elkövetkező 40 ezer éven át lakott volt. Lyn Wadley régész vezetésével 1998 óta végeznek vizsgálatot a területen, s eddig íj- és nyílhasználatra utaló jelekre bukkantak.

Az elmúlt években feltárt régészeti rétegek közül kiemelkednek azok a növényekből összepréselt, egy centiméter vastagságú, három négyzetméteres „matracok” - összesen 15 -, amelyeken nemrég végeztek vizsgálatot. A szakemberek szerint ez az ágy legkorábbi előfordulása, amelyről korábban azt gondolták, hogy valamikor 20 és 30 ezer évvel ezelőtt született meg Spanyolországban, Dél-Afrikában és Izraelben.

A mikroszkopikus vizsgálat alá vont ágyról kiderült, hogy azt sásból, kákából, fűből és olyan növényekből készítették, amelyek nem teremtek meg a barlangnál, ezért valószínűleg a folyó partjáról gyűjtötték össze őket. A mikroszkóp azt is kimutatta, hogy a rétegeket összepréselték, kvázi matracot készítettek belőlük. A Cryptocarya woodii leveléről pedig kiderült, hogy annak olyan összetevői vannak, amelyek távol tartották az ágytól és így használójától a moszkítókat.

Wadley szerint annak ellenére, hogy a Homo sapiens a lehető legnagyobb kényelemben érezhette magát az ágyon fekve, nem maradhatott ott tovább néhány hétnél. A teória egyszerű analógiákkal magyarázható; eleink az élelmiszer fogyása, a különböző szerves anyagok orrfacsaró szaga és a rovarok elszaporodása miatt hamar továbbállhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár