2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a pápai Esterházy-kastélyt

2011. november 25. 14:16 MTI

A pápai Esterházy-kastély felújítására egy év alatt 1,9 milliárd forintot költenek; 1,6 milliárdot tesz ki az uniós támogatás, 300 milliót pedig a város biztosít a projekt megvalósításához - mondta Áldozó Tamás, a város polgármestere a sajtótájékoztatón csütörtökön, a kastély már felújított nádor-termében.

Ismertetése szerint a munkálatok 2012 tavaszán kezdődnek, s a 2013. tavaszán befejeződő beruházás során mintegy háromezer négyzetméternyi belső tér újul meg a 100 szobás kastélyban. Visszanyeri egykori pompáját az U-alakú belső udvar, az egész kastély díszkivilágítást kap majd, illetőleg felállítják a kovácsoltvas barokk kaput is - tájékoztatott a polgármester. Elmondta, hogy a díszes kapu eredetijét az 1600-as években készítették Franciaországban, a mostani annak hű mása lesz.

Áldozó Tamás ismertetése szerint felújítanak több egykori szalont, báltermet, kiskabinet-irodát, a hercegi lakosztályokat, és létesítenek több kiállítótermet is. Utalt arra, hogy a kastély felújított termeit megnyitják majd a turisták előtt, s azt remélik, hogy ezzel is tovább növekszik majd Pápa idegenforgalma.

A város vezetője emlékeztetett arra is, hogy az idén már helyreállítottak a kastélyban hét emeleti termet, amelyeket - mint főúri enteriőr kiállítást - már látogathatnak az érdeklődők. Ehhez az úgynevezett norvég alaptól kapott a város 185 millió forintos támogatást, amelyhez az önkormányzat 72 milliót tett hozzá. Eredeti szépségében látható már a nádor-terem, a fogadó- és a vörös szalon, az ősök csarnoka és a nagyebédlő - tájékoztatott a polgármester. Megjegyezte, ezzel lényegében több mint kétmilliárd forintból újul meg a kastély.

Kitért arra is, hogy az 1,9 milliárd forintos beruházással sem ér véget a fejlesztés, folytatni szeretnék a több hektáros kastélykert, a váristálló és a pincék helyreállításával. Ennek érdekében már beadták a pályázatot - tette hozzá.

Temesvári Balázs, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az ország egyik legjelentősebb kulturális örökségének a felújításához nyújtott támogatást az Európai Unió. Az igazgató átnyújtotta a polgármesternek a támogatási szerződést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár