2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kónya-Pető vita húsz év után

2011. november 17. 17:24

Húsz évvel ezelőtt, 1991. november 16-án került sor a Magyar Televízió által is közvetített nyilvános vitára Kónya Imre, a legnagyobb kormánypárt, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakcióvezetője, és Pető Iván, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakcióvezetője között a kommunista diktatúra évtizedei alatt elkövetett bűnökkel kapcsolatos igazságtétel lehetőségéről.

A vita óriási érdeklődést keltett, és politikai botránnyá dagadt. Aligha kétséges, hogy az esemény az alig két éves magyar demokrácia egyik fordulópontjának tekinthető, amely fontos hatást gyakorolt a magyarországi politikai folyamatok dinamikájára a következő két évtizedben. Több mint húsz évvel a pártállami diktatúra bukása után az igazságtétel kérdése ismét terítéken van; a magyar Parlament a napokban kezdte tárgyalni a vonatkozó törvényjavaslatot.

Az OSA Archívum nyilvános rendezvényén részleteket mutatnak be a Kónya-Pető vita egykori televíziós felvételből, majd a vendégek, Kónya Imre és Pető Iván reflektálnak a látottakra. A moderátor Bombera Krisztina lesz. Felkért hozzászólók: Horkay Hörcher Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Révész Sándor újságíró, a Népszabadság munkatársa és Ungváry Krisztián történész, az 1956-os Intézet munkatársa. A hozzászólások után a közönségnek is lehetősége lesz kérdéseket feltenni, illetve kommentálni az elhangzottakat.

Helyszín: OSA Archívum, Budapest, V. ker. Arany János u. 32.

Időpont: 2011. november 21., 18 óra

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár