2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új hangfelvétel a Kennedy-merényletről

2011. november 16. 13:09

Az Air Force One fedélzetén és a Fehér Házban lezajlott beszélgetések is hallhatók azokon a most nyilvánosságra hozott tekercseken, amelyek a Kennedy-merénylet részleteibe engednek betekintést. A történelmi emléket elárverezik.

A soha nem hallott felvételeket az 1963. november 22-én merénylet áldozatául esett elnök katonai tanácsadója, Chester Clifton tartotta magánál. Clifton rajta volt azon a gépkocsikíséreten, amely az elnöki autót követte, valamint az Air Force One különgépen is. A felvétel végül a philadelphiai Raab Collectionbe került.

A gyűjtemény igazgatóhelyettese, Nathan Raab elmondta: a most nyilvánosságra került felvétel a Nemzeti Levéltárban található anyag szerkesztetlen, nyers, harminc perccel hosszabb változata. „Ez a felvétel megváltoztatja azt az irányt, ahogyan eddig szemléltük az eseményeket. Évtizedekbe telt, mire a rövidebb verziót elemeztük, s legalább ennyi időt vesz igénybe az eredeti változat megvizsgálása is” – nyilatkozta Raab.

A felvétel térben és időben is „elhelyezi” a Kennedy-adminisztráció fontos tisztviselőit, merre voltak és mit mondtak a merénylet idején – például Curtis LeMay, az Egyesített Vezérkari Főnökök Bizottságának tagját, az összeesküvés-elméletgyártók kedvelt célszemélyét, akinek keze egyesek szerint benne lehetett a gyilkosságban. Az anyagon „logisztikai” kérdések megvitatása is hallható: melyik kórházba vigyék boncolásra Kennedy holttestét, hova szállítsák Jackie Kennedyt és hány limuzin legyen jelen a repülőgép landolásakor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár