2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A CIA pontosan ismerte a szovjetek katonai képességét

2011. november 9. 10:22 MTI

A hidegháború alatt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA meglehetősen pontos képet tudott alkotni a szovjet katonai képességekről és szándékokról, és ha elő is fordult, hogy a nyilvánosság előtt a valóságosnál súlyosabbnak állították be a szovjet veszélyt, az nem a hírszerzők, hanem a politikusok műve volt - mondta kedden egy brüsszeli konferencián a téma egyik neves amerikai kutatója.

Mark Kramer professzor, a Harvard egyetem hidegháborús tanulmányokkal foglalkozó programigazgatója a soros lengyel EU-elnökség által - a hidegháborús időszak hírszerzési kérdéseinek témájában - szervezett nemzetközi tanácskozáson elismerte ugyanakkor, hogy bizonyos kérdésekben voltak téves vélekedései a CIA-nak. Így például a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonított annak a szovjet hadvezetésen belüli szemléletnek, miszerint konfliktushelyzetben lehetőség szerint kerülni kellene az atomfegyverek bevetését. Valójában a háború esetére kidolgozott tervek a nukleáris eszközök gyors, tömeges alkalmazásáról szóltak.

Ettől függetlenül - fejtette ki Mark Kramer - érvényesült az a stabilizáló hatás, hogy Washington a CIA-nak köszönhetően tudatában volt annak: Moszkva, bár katonai kapacitása támadó jellegű volt, alapvetően nem törekedett háború kirobbantására.

Kramer professzor szerint az egykori keletnémet, lengyel, illetve csehszlovák irattárak anyagaiból az derül ki, hogy a Varsói Szerződés (VSZ) ezen tagállamai tisztában voltak azzal, amiről a CIA-nak is pontos tudomása volt: háború esetén a szovjetek lényegében azonnal teljes mértékben átvennék a parancsnokságot hadseregeik fölött, és semmi olyan jogkör nem maradna a kezükben, ami ellenőrzést biztosítana nekik csapataik felhasználását illetően.

Mark Kramer ugyanakkor elmondta: magyar katonai levéltári iratok tanulmányozása alapján arra jutott, hogy a magyaroknak csak "korlátozott fogalmuk volt" arról, mi mindenre terjedt ki valójában a Varsói Szerződés parancsnoki struktúrája. A magyarok szerinte abban a tudatban voltak, hogy még fegyveres konfliktus esetén is van némi lavírozási lehetőségük, például a bevetendő erők nagyságának meghatározását illetően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár