2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori keresztény emlékek Szudánból

2011. november 7. 15:35

Egy lengyel régész által vezetett, 2008-ban megkezdett ásatás során Szudánban, a Nílus partján nyugat-európaiak által is látogatott középkori zarándokhelyek létezésére bukkantak. A feltárt leletek rávilágítottak arra, hogy az afrikai kereszténység motívumai mennyire más vonásokat hordoznak az európaiakkal szemben.

A szudáni középkori templomok ásatásakor egy sor olyan leletet tártak fel, amelyet valószínűleg európaiak ihlettek. Ez a felfedezés azt bizonyítja, hogy az európai utazók már a középkorban is megtették ezt a hatalmas távolságot Európa legnyugatibb részeitől a kelet-afrikai Szudánig.

A Benesec nevű, katalóniai származású férfi utazásának nyoma is látható a templomban több más zarándokkal együtt - állítja Bogdan Zurawski, a Lengyel Tudományos Akadémia Mediterrán és Keleti Kultúrák Intézetének kutatásvezetője. A felfedezések Banganarti és Selib körzetében helyezkednek el. Ez a két Nílus-parti helyszín a középkori keresztény Makuria Királyság része volt. „A szudáni műemlékek királyokról, szentekről, zarándokokról, sőt egy női démon történetéről is mesélnek” – mondta Zurawski, aki a Torontói Múzeumban ismertette megállapításait.

Zurawski szerint a legutóbb Banganartiban feltárt templom közel ezeréves, s egyedisége utolérhetetlen. A templom 18 négyzetméternyi területű szobákból, két lépcsőházból és egy kupolás teremből áll, ahol az ereklyéket tarthatták. A kutatócsapat szerint a templomot Rafael arkangyalnak szentelték, s valószínűleg rituális gyógyításokra használták. Az épület alatt egy 300 évvel korábban épült helyiség található, amelyet szintén Rafaelnek szenteltek. Ebben a kisebb templomban egy kilencedik századi falfestményre bukkantak, amely a poklot ábrázolja; a képen Jézus Krisztus látható, amint alámerül az alvilágba, hogy az elsőszülötteket megmentse.

A kutatócsapat számos feliratot feltárt a két helyszínen, melyeket a zarándokok hagytak a templomban a gyógyulás reményében. Banganartiban az egyik felirat katalán nyelven íródott, s valamikor a 13-14. században jegyezhette fel egy Benesec nevű férfi. Így hangzik: „Benesec Rafaelnek jött adózni.” Zurawski elmondta, hogy ez a név elég elterjedt volt a 13-14. századi Dél-Franciaországban. Benesec körülbelül 3700 kilométert utazott Franciaország déli részéből vagy Észak-Spanyolországból. Az útja a Földközi-tengeren át vitte, majd a Nílus mentén délre, Afrika belsejébe ért. A kutatók szerint Benesec kereskedő lehetett, aki több társával együtt engedélyt kapott a mameluk uralkodótól, hogy áthaladhasson a területén.

A kutatók számos műalkotást feltártak Baganartiban, köztük az előbb említett 9. századi poklot ábrázoló festményt. Az alsó templomban található remekművet Szívszaggató Pokolnak nevezték el. Zurawski szerint a festmény teljesen eltér a korban megszokottaktól. A képen az látszódik, amint Jézus Krisztus leszáll a pokolba, s Hádész fejét taposva felszabadítja az elsőszülötteket, akik teljesen meztelenül vannak ábrázolva. A kínok között megjelenő halottak, a sikoltások, a sírva kinyújtott kezek, az érzelmek és a halál ábrázolása nagyon furcsa az európai szemnek. A templomban a kutatók egy csoportja egy Sideros-ábrázolást is felfedezett. Sideros egy női démon volt, aki az ábrázolás szerint meztelenül, lován ülve a gyógyító Szent Abbakyros testén tipor.

A templom egy másik érdekes képén egy vaknak látszó személy látható, aki a gyógyulás reményében látogatott el Banganartiba - valószínűleg tudta, hogy Rafael a vakok patrónusa. Egy másik beteg, aki szintén látásproblémákkal zarándokolt el a templomba, viszont nem keresztény, hanem muszlim vallású volt. A neve Deif Ali, ami arabul annyit tesz: Ali, a vendég. Az őt ábrázoló képen a férfi egy sétapálcához hasonló tárgyat mutat a kezében, szoknya-szerű ruha van rajta, s láthatóan az eldőlés ellen küzd.

A munka a helyszínen 2008-ban kezdődött, s egy rövid szünet után 2010-ben folytatódott, de még nagyon sok a tennivaló a leletgazdag területen. Sorra bukkannak fel az újabbnál újabb tárgyi és épített emlékek, legutóbb például egy 1500 éves keresztelőkutat találtak a régészek, akik amondóak: rejtélyekben nincs hiány az ásatáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár