2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták a Hasfelmetsző pengéjét

2011. november 3. 12:47 The Daily Telegraph

Az egyik fő gyanúsított, Sir John Williams walesi sebész Londonban hátrahagyott holmija között megtalált 15 centiméter hosszú penge lehetett Hasfelmetsző Jack gyilkos fegyvere – állítja az orvos leszármazottja.

Sir John Williams – akit családi körben csak Uncle Jacknek neveztek – a gyilkosságsorozat idején Viktória királynő orvosaként dolgozott Londonban. A rejtélyes gyilkosságok után elmenekült, majd a walesi Aberystwythban megalapította a Nemzeti Könyvtárat, amelynek első igazgatója lett, halálakor pedig számos könyvet hagyományozott az intézményre.

Egyik távoli rokona most megtalálta azt a pengét, amelyet a walesi sebész műtéteihez használt, s amely szerinte a gyilkos fegyver lehet. A 49 éves Tony Williams könyvet írt Uncle Jack - A Victorian Mystery címmel, amelyben képet is közöl a tárgyról. „Miért hagyta volna hátra?” – kérdezi Williams, aki meg is válaszolja a kérdést: „Meg vagyok róla győződve, hogy ez volt az a penge, amellyel a nőket meggyilkolta. Ismert, hogy Hasfelmetszőnek széles orvosi ismeretekkel kellett rendelkeznie. Sir John Williams elismert sebész volt, gyakran végzett nőkön abortuszt, s több műtéte is volt Londonban a gyilkosságok idején”. Hozzátette: „A Mary Kelly testét megvizsgáló Thomas Bond is azt mondta, hogy Hasfelmetsző Jack ugyanazt a 15 centiméter hosszú kést használta a gyilkosságok során. Szerinte a kés legalább 6 inch hosszú, egy inch széles, nagyon éles, a teteje hegyes – pontosan, mint az általam megtalált fegyver”.

Sir John Williams 1840 novemberében látta meg a napvilágot, később sebésznek tanult, majd Viktória királynő orvosa lett; munkáját 1894-ben lovagi ranggal ismerték el. Magánpraxisát a londoni Harley Street-en folytatta, mikor a gyilkosságokról hírt adtak a londoni újságok: Hasfelmetsző 1888-ban öt nőt – négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt – ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben. A gyilkos tetteit ritka kegyetlenséggel követte el, sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok szerveit, köztük két nő méhét is. Ami igazán érdekes, hogy Tony Williams a penge mellett egy kis üvegcsében a kioperált szervek nyomait is megtalálta – már ha igazat adunk annak az állításnak, hogy valóban a Hasfelmetszőé lehet a fegyver.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár