2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedte titkait az amerikai múzeum gyermekmúmiája

2011. november 3. 07:32

Amerikai kutatók a legmodernebb eszközökkel elemezték a Spurlock múzeum egyik múmiáját. A vizsgálatokból kiderült a gyermek kora és származása, a nemét viszont még homály fedi.

Amerikai tudósok kórházi diagnosztikai módszerekkel vizsgálták meg az Illinoisi Egyetem Spurlock Múzeumának gyermekmúmiáját. A kutatócsoport eredményeiről a szakemberek november 2-án számoltak be a Spurlock Múzeum szimpóziumán (The Return of the Mummy: New Imaging Results on the Spurlock Museum's Egyptian Mummy).

Az első diagnosztikai vizsgálatokat még 1990-ben végezték, CT és röntgengépek felhasználásával, ekkor a múmiához tartozó ruhatöredékeket, megkeményedett gyantát és rovarokat elemezték. Az 1990-ben és 2011-ben elvégzett vizsgálatokból kiderítették, hogy a mumifikált test egy gazdag családhoz tartozó gyermeké lehet, aki Egyiptom római korszakában élhetett.

A CT által készített képek azt mutatták, hogy a balzsamozók bent hagyták a testben a gyermek agyát, szívét és tüdőjét – tájékoztatott Sarah Wissemann, a projekt koordinátora, a kutatást feldolgozó The Virtual Mummy című könyv szerzője. David Hunt, a Smithsonian munkatársa elmondta, hogy a gyerek korát 7-9 évesre becsülték, mivel még rendelkezett néhány tejfoggal és növekedő felnőtt fogakkal, valamint a hosszú csontjai növekedésben voltak a halála idején.

Egyes jelekből – mint például a vérzés nélküli koponyatörés, illetve a dögbogarak megléte – a kutatók arra következtettek, hogy a balzsamozók vagy silány munkát végeztek, vagy nem azonnal végezték el a beavatkozást – tájékoztatott Wisseman. A projektkoordinátor szerint, ha a gyermek éppen járvány idején halt meg, akkor a balzsamozóknak sok munkája lehetett, ami késlekedést okozhatott vagy sietségre ösztönözhette a testek konzerválóit.

Wisseman szerint a gyermek módos családi hátterére utal, hogy az eljárás során drága – a mai Spanyolország területéről származó – vörös színezőanyagot, valamint aranyozott díszítést alkalmaztak. A gyermek neme azonban még mindig ismeretlen, ugyanis a múmia karjai eltakarják a medencéjét, de a DNS vizsgálatok sem hoztak még döntő eredményt. A múmiaportrén látható tunika sávja fiúra utal, de Wisseman kihangsúlyozta, hogy az elhunytak ábrázolásai gyakorta félrevezetőek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár