2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem törvénysértő a nácibarát politikus szobra Szlovákiában

2011. október 25. 13:17 MTI

Nem sért törvényt, ezért a helyén maradhat Rajec (Zsolnai járás) főterén Ferdinand Durcanskynak, a II. világháborús fasiszta szlovák állam egyik vezető politikusának mellszobra - állapította meg a keddi pozsonyi lapok szerint a szlovák rendőrség és az ügyészség, amelyek egy civil feljelentés alapján vizsgálták meg a szoborállítás ügyét.

A Human polgárjogi mozgalom júniusban feljelentést tett a rendőrségen, amelynek alapján a hatóságok szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt indítottak vizsgálatot.

"Nem nyert bizonyítást, hogy a mellszobor köztéri elhelyezésével az önkormányzat, az egyes képviselők és a polgármester helyeselték volna azt a bűncselekményt, amiért Ferdinand Durcanskyt elítélték" - indokolta az álláspontot Milan Cisarik, a Zsolna megyei ügyészség szóvivője.

A II. világháború alatt létező szlovák állam zsidóellenes és nácibarát politikájának ismert képviselőjeként számon tartott Durcanskyt 1947-ben halálra ítélték. Ján Rybárik polgármester a mellszobor felállítását idén tavasszal azzal indokolta, hogy Durcansky Rajecben született, s a történészek szerint életművében több a pozitívum, mint a negatívum. A mellszobor felállítását a szlovák kormány is nyilatkozatban ítélte el.

A vitatott személyiség mellszobrának köztéri felállítása ellen tiltakozott a Human polgárjogi mozgalom, a szlovákiai zsidó hitközségek szövetsége, az antifasiszták szövetsége, néhány más szervezet és számos helyi lakos is. A hatályos szabályok szerint a köztéri szoborállítás a helyi önkormányzat jogkörébe tartozik, s abba a kormány sem szólhat bele.

Ferdinand Durcanskynak nagy szerepe volt az első Csehszlovák Köztársaság 1939-es felbomlásában. A politikus 1938 és 1940 között több miniszteri tisztséget is betöltött Szlovákiában. Miután külügyminiszterként megpróbált részben önálló szlovák utat keresni, menesztették tisztségéből. 1945-ben Nyugatra menekült, 1947-ben Szlovákiában távollétében háborús bűnösnek nyilvánították és halálra ítélték. Az ítélet ma is jogerős.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár