2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két ismeretlen Perugino-képet mutatnak be Svájcban

2011. október 18. 14:15 MTI

Perugino két eddig ismeretlen festményét azonosították és mutatják be egy svájci-olasz kisvárosban. A 15. század végére datált oltárképek Krisztust és Szűz Máriát ábrázolják.

A kortársai által legnagyobb reneszánsz festőnek tartott Perugino két eddig ismeretlen festményéért érdemes Svájcba menni - adta hírül az itáliai sajtó az olasz nevű és olasz ajkú, de svájci földön levő Campione d'Italiában rendezett kiállításról. Nem véletlen, hogy a rendkívüli képeket a kétezer lakosú településen mutatják be: Perugino festményei egy ismeretlen svájci-olasz magángyűjtő tulajdonát képzik, aki attól tartott, ha a művek olasz földre lépnek, az itáliai műemlékvédelmi hatóság nem engedi ki a kezéből az alkotásokat.

A Krisztus és Szűz Mária arcképét ábrázoló, 33-szor 27 centiméteres két olajfestményt a Perugino-szakértőként ismert Federico Mancini, a perugiai egyetem művészettörténet professzora azonosította. Az egymáshoz rögzített két festmény hátoldalát könyvkötéshez használt bőr fedi.

"Könyvként kinyitható házioltár szárnyait alkotja a két festmény. Becsukva akár a könyvespolcon is el lehet rejteni"- magyarázta Mancini a sajtó képviselőinek.

A kiállításon most először látható Perugino-képekről utoljára 1703-ban volt hírt, amikor a firenzei orvos, Cosimo Bordoni vagyonáról készített nyilvántartásban szerepeltek. Ezután a képeknek nyoma veszett. A festmények hátoldalán levő bőrborítón talált pecsétek arra utalnak, hogy Perugino képei Angliában is jártak, majd a mostani svájci tulajdonoshoz kerültek. Mancini a kép születését Firenzébe, az 1495 és 1497 közötti évekre datálja éppen az alkotásokhoz használt bőrkötés díszítése alapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár