2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új nézőteret kap a Cesky Krumlov kastély szabadtéri színháza

2011. október 6. 14:24 MTI

Új, a környezethez jobban illeszkedő nézőtérrel váltják fel az UNESCO világörökségi listáján szereplő Cesky Krumlov kastélyának parkjában található szabadtéri színház népszerű forgó nézőtérét - döntött szerdán az illetékes hatóság.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) évek óta sürgeti Csehországtól a forgó nézőtér lebontását, mondván, a modern szerkezet árt a kastély barokk kertje eredeti zsánerének. Legutóbb ez év júniusában sürgette a lebontás felgyorsítását, és azt is kérte, hogy Prága adjon közre egy jelentést az örökségvédelem jelenlegi állapotáról Cesky Krumlovban, és teljesítse az UNESCO követeléseit legkésőbb 2013. február elsejéig.

A 644 néző befogadására alkalmas forgó nézőteret 1958-ban állították fel a kastély barokk kertjében lévő szabadtéri színházban. Miután a dél-csehországi Cesky Krumlovot felvették az UNESCO világörökség-listájára, Csehország és az UNESCO 1992-ben megállapodott a színház áthelyezéséről egy másik helyszínre, mivel az a kastélyt övező ritka barokk parknak eredetileg nem volt része. A színházat 1999-re kellett volna lebontani a parkban, ám a cseh kulturális tárca öt évvel meghosszabbította a határidőt, végül eltolta egészen 2011-ig.

Az UNESCO világörökségi bizottsága júniusban tartott tanácskozásán sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a Cseh Köztársaság ismételten figyelmen kívül hagyta a határozat határidejét, és meghosszabbította azt 2015-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár