2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lendületben a szíriai régészet

2011. szeptember 29. 10:34

A polgárháborús helyzet ellenére tovább folytatják feltárásaikat a szíriai régészek. Az archeológusok római és bizánci, illetve más középkori leleteket is találtak az ország régészeti lelőhelyein.

A tartúszi Régészeti Osztály ásatásai során három sírkamrát tártak fel nemrég a szíriai Amrít területén. Az első homokkő kripta 28 fülkét tartalmazott, míg a második kamra teteje boltozott és egy külön kialakított bejárat vezet egy belső terembe. A harmadik szoba csak temetkezési üregeket tartalmazott – derült ki a régészeti osztály vezetőjeként dolgozó Marván Hasszád tájékoztatásából.

Hasszád hozzátette, hogy a sírokban kerámiákat, üvegeket, bronz karkötőket, arany levelet, két törött kancsót, csonttöredékeket és egy szarvast vagy nyulat ábrázoló törött bronzfigurát, valamint egy szárnyas gyermeket ábrázoló bevésést találtak.

A szíriai főrégész az al-Kahef váránál folyó ásatásokról is beszámolt. Az amríti erősség feltárása során eddig egy mozsárt és egy hozzá tartozó mozsártörőt, illetve bronz érméket, valamint kerámiatöredékeket találtak.

Hasszán a Margat várában - magyar részvétellel - folyó ásatások új eredményeiről is tájékoztatott: a szír archeológus információi szerint egy 13. századi sírkamrát találtak a keresztes erősség nyugati oldalán, míg a kápolna feltárása során meglelték a korábbi erősség tornyának darabjait.

A szíriai régészek egy bizánci kriptát is találtak Ram Tarza területén. A sírkamra padlóján egy mozaik látható, amely az al-Mintarban feltárt templom alapítását ábrázolja. Az archeológusok 57 arany és néhány bronzérmét, agyaglámpásokat és egy latin feliratot tartalmazó márványtáblát s felszínre hoztak a sírhelyiségből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár