2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépül a Titanic?

2011. szeptember 22. 09:43

Egy megszállott mérnök- és vasmunkáscsapat nem mindennapi feladatra vállalkozik: kizárólag az eredeti, száz évvel ezelőtti technológiákra és anyagokra hagyatkozva alkotják újra a Titanic bizonyos részleteit.

Miként lehet meghajlítani egy 900 Celsius fokos, vörösen izzó vasdarabot – kézzel? És egy hatalmas óceánjáró megépítéséhez szükséges szenet egy hegy gyomrából a felszínre hozni – száz évvel ezelőtti módszerekkel? Ezek is kiderülnek a National Geographic Channel legújabb ötrészes sorozatából.

A sorozat szakértői nem csupán elmesélik a legendás óceánjáró megépítésének mozzanatait, de ők maguk is munkaruhát öltenek s kalapácsot ragadnak, hogy – kizárólag a korabeli, egy évszázaddal ezelőtt is létezett anyagok és eljárások segítségével – újra megalkossák a Titanic legjellegzetesebb részleteit.

Az Építsük újra a Titanic-ot! öt epizódja a 20. század elejének pezsgő ipari korszakába repíti vissza a nézőket. Az akkoriban létrejött zseniális alkotások egyik leghíresebbje az elsüllyeszthetetlennek gondolt Titanic volt, melyet akkoriban a mérnöktudomány csúcsaként emlegettek; és joggal, hisz – a hajótest acélalkatrészeinek meghajlításától kezdve az első osztájú étterem asztalkendőinek varrásáig – ezrek dolgoztak rajta aprólékos gonddal.

A műsorban most négy megszállott mérnök és vasmunkás újra megalkotja az óceánjáró egyes részleteit, egyúttal az eredeti változat megépítőinek életét és küzdelmeit is elénk tárva. A sorozatban megszülető orr, horgony, valamint különféle gépészeti eszköz és berendezési tárgy megannyi fémbe öntött tisztelgés azok előtt, akik fáradságos munkájukkal – s ha kellett, akár vérük ontásával – részt vettek a kor legnagyobb, legelegánsabb óceánjárójának megalkotásban.

A világ legnagyobb gőzhajója 1912 áprilisában indult el végzetes útjára, 14-én egy hatalmas jégtömbbel ütközött, majd pár órával később elsüllyedt, fedélzetén több ezer utassal, akik közül 1517-en vesztek a hullámsírba.

Az első rész 2011. október 18-án, kedden este 23-kor lesz látható a National Geographic Channel műsorán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár