2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Mári romvárosa

2011. szeptember 19. 11:43

Sürgős beavatkozásra van szükség Mári esetében, mert a mezopotámiai romváros rohamosan erodálódik - figyelmeztetett a Global Heritage Fund.

Az amerikai székhelyű nonprofit szervezethez tartozó Global Heritage Network Márit - a mai Szíria területéről 12 másik helyszínnel együtt - a sürgősen megmentendő emlékek kategóriájába sorolta. A lista Emma Cunliffe jelentésén alapszik, aki szerint az ősi város falai, és a rekonstruált részek is erodálódnak, a feltárt terület nagyobb szakaszai már felismerhetetlenek; Zimrí-Lim palotáját tetővel látták el, de az egész várost azonban lehetetlen befedni a település méretei miatt.

Mári az i.e. 2. évezred első felében fontos szerepet játszott Mezopotámia történetében. A város uralkodója, Zímri-Lim fényűző rezidenciát épített, de i.e. 1759-ben Hammurapi csapatai lerombolták a település falait és a palotát. A romok 1933-as felfedezését követően a franciák kezdtek ásatásokat a helyszínen. A Louvre régészei már az első hónapban megtalálták Istár templomát, amely még csak az első állomása volt a jelentős felfedezéseknek. Az archeológusok többek közt 25 ezer akkád ékírással írt agyagtáblára leltek a levéltár romjai között, valamint feltárták Zimrí-Lim palotáját is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár