2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy évszázados a román futball

2011. szeptember 18. 12:54 MTI

Kerekasztal-beszélgetés lesz két híres labdarúgóval, a román Helmut Duckadammal és az erdélyi Jenei Imrével, moderál Radu Paraschivescu újságíró és filmet is vetítenek kedden a Budapesti Román Kulturális Intézetben abból az alkalomból, hogy idén 100 éves a román futball.

A találkozón fölelevenítik a román futballtörténelem felejthetetlen pillanatait, legendás történeteit a nem kevésbé legendás kapus Duckadam, a labdarugó, edző, szövetségi kapitány Jenei és az író, újságíró Paraschivescu segítségével - mondta el az MTI-nek pénteken Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója. A beszélgetést a Szegedi MTV Román Stúdiójának Helmut Duckadamról készített portréfilmje előzi meg.

Idén ünnepli alapításának centenáriumát az első nagy román futballklub, a Temesvári Kinizsi, amely 1911. május 6-án játszotta első mérkőzését a Temesvári Atléták ellen. A klubcsapatot 1910-ben alapították a helyi vasutasok Kinizsi néven, a klub jelképe a fél karon hordott malomkő volt, amellyel a híres történelmi személy, Kinizsi Pál nevéhez fűződő egyik legendás eseményre utaltak. Az első hivatalos mérkőzésüket 1911-ben játszották és már akkor a fehér-lila mezben léptek pályára. A Kinizsi 1921-ben elnyerte az Erdélyi Kupát, majd 1922–27 között egymás után hatszor hódította el a Nemzeti Kupát, s ezt a rekordot csak 71 év múlva tudta kiegyenlíteni a bukaresti Steaua - beszélt a kezdetekről az igazgatónő.

Helmut Duckadam a sevillai hős néven került be a labdarúgás történelmébe, ugyanis az 1986-os Bajnokcsapatok Európa Kupájában az FC Barcelona ellen játszott a döntőben a Bukaresti Steaua kapusaként, mind a négy büntetőrúgást kivédte, és ezzel bekerült a Rekordok könyvébe. Karriere 27 évesen hirtelen félbeszakadt egy súlyos érműtét miatt. Összesen 133 alkalommal játszott az A ligában, 13-szor a Román és 9 alkalommal az Európa Kupában. 2008-ban Románia elnökétől megkapta a Sport érdemrendet az 1986-os teljesítményéért. Duckadam 2011-től a FC Bukarest Steaua elnöke.

Jenei Imre Arad megyei labdarúgó, edző, a magyar és a román labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. Hírnévre az 1986-os BEK-ben tett szert a győztes Steaua csapatával, amelynek Duckadam is tagja volt. A román elnöktől 2008-ban ő is megkapta a Sport érdemrendet sevillai teljesítményéért. 1986-tól Mircea Lucescu mellett a román válogatott segédedzője, majd szövetségi kapitánya. 1990-ben, 20 év után sikerül kijuttatnia a válogatottat a világbajnokságra. 1992–93 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt közvetlenül a legendás Puskás Ferenc előtt. Jenei mellett Kovács István, Anghel Iordanescu és Mircea Lucescu voltak a román válogatott legsikeresebb szövetségi kapitányai.

Radu Paraschivescu, az est moderátora többek közt a Larousse Futballenciklopédia román szócikkeinek és az Athéntól Athénig, Olimpiai Játékok 1896–2004 című kötetnek a szerzője. Több mint hatvan angol, amerikai, kanadai és francia szerző művét ültette át román nyelvre, több sportlap, köztük a ProSport, az Observator cultural, az Evenimentul Zilei és a Gazeta Sporturilor munkatársa. Két regénye jelent meg, egy Bukarestről szóló novelláskötete és egy sportetikáról szóló esszékötete Fanionul rosu (Vörös partjelző – 2005) címen, ezért elnyerte az év legjobb sportkönyvéért járó kitüntetést - ismertette a futball-kerekasztal résztvevőinek rövid életrajzát Brindusa Armanca.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár