2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színes gyékényszoknyát viseltek az ősi "örmény" asszonyok

2011. szeptember 15. 15:32

Színes gyékényszoknyát viseltek 5900 éve az "örmény" asszonyok - a korabeli "divatról" tanúskodik az a lelet, amelyre egy barlangban bukkantak a kaukázusi ország dél-keleti részén, Areni falu közelében.

Az Areni-1 barlangban 2007 óta végez ásatásokat az az örmény-ír régészeti expedíció, amely az i.e. 5000-ből és 4000-ből származó kőrézkori, valamint kora bronzkori réteget tárt fel a helyszínen. Az ásatások során napvilágra került három urnasíros temetkezés, amelyek mindegyike egy-egy koponyát tartalmazott.

A barlangban találták meg a világ legrégebbi bőr lábbelijét, amelynek korát 5500 évesre becsülik a szakértők, itt került napvilágra a legkorábbi ismert szőlőprés, de olyan érdekességekre is bukkantak, mint az 5900 éves mumifikált kecske - a lelet egy évezreddel idősebb, mint a legkorábbi egyiptomi mumifikált állattetemek. A gyékényszoknya töredékeit 2010 őszén találták a régészek, a lelet a szakemberek szerint i.e. 3900 tájáról származik, vagyis 5900 éves.

Mint Pavel Avetiszjan, a jereváni Régészeti és Etnográfiai Kutatóintézet igazgatója kiemelte, a lelet kitűnő állapotban vészelte át a csaknem hat évezredet, még láthatók az egykori színezés nyomai is. Az elmúlt hónapokban elvégezték az elsődleges állagmegóvást, de a végleges restaurálást francia szakemberekre bízzák, azután az értékes leletet az Örmény Történelmi Múzeumban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár