2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarországra érkezik a pápavonat

2011. szeptember 12. 16:12 MTI

Ma érkezik a "Totus Tuus - Egészen a Tiéd" elnevezésű, II. János Pál pápára emlékező vonat először Magyarországra, ahol jövő szerdáig lesz látható - közölték a szervezők.

A Magyar Vasúttörténeti Park közlése szerint a lengyel vallási és vasúti különlegesség a boldoggá avatott pápának állít emléket. A járművet Párkányból az Ezüst Nyíl elnevezésű kormányzati motorvonat előfutója húzza ideiglenes állomáshelyére, a Vasúttörténeti Parkba. A MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében pénteken Székesfehérvárra, szombaton pedig Esztergomba utazhatnak vele az érdeklődők.

A pápa emlékvonata 2006 júniusa óta Krakkó és Wadowice, a pápa szülővárosa között közlekedik. A 21. század igényeit maximálisan kielégítő, teljesen modern vonatot eddig több mint 85 ezer ember tekintette meg, a házigazda lengyel zarándokok és érdeklődök mellett külföldi turisták Spanyolországból, Olaszországból, Dániából, az Egyesült Államokból és Ukrajnából.

A vonaton 17 multimédiás monitor, 152 kényelmes ülés és további 50 ülőhely biztosítja a lehetőséget, hogy az érdeklődők bepillanthassanak II. János Pál pápa életébe. Az Isten barátja című film segítségével megelevenedik pápává választása, az ellene elkövetett merénylet, zarándoklatai, államfőkkel, politikusokkal, fiatalokkal történő találkozásai és boldoggá avatásának ceremóniája. A vonat Párkányból hétfőn Szobra érkezik, ahol délután ünnepséget tartanak. Ezután Nagymaros érintésével Vác következik, ahol megáldja Beer Miklós váci megyés püspök, majd továbbindul a Nyugati pályaudvarra, ahová a tervek szerint este 7 órakor érkezik.

Kedden nemzetközi sajtótájékoztató keretében mutatják be a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a nagyközönség is megtekintheti, ahogy szerdán és csütörtökön is. Pénteken a híveket Székesfehérvárra viszi, ahol a Szent István-bazilikában szentmisét tartanak. Szombaton Esztergomba lehet vele utazni, ahol a bazilikában szentmisét celebrálnak. A Szent Adalbert Központban a szlovák személyszállító vasút vezérigazgatója a MÁV vezérigazgatójának átadja a Szent Katalin védőszent szobrot a Központi Fogadóteremben. Ezen a napon este újra bevonul a vonat a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol a 150 éves a Déli Vasút Gőzmozdonyfesztivál és Gasztronómiai bemutatót tartják.

Vasárnap 16:30-tól ingyenes lesz a belépés a vasúttörténeti parkba, ahol késő délután szentmisét tartanak. Jövő hétfőn és kedden még megtekinthető lesz a vonat, majd szerdán búcsúztatják, amikor Párkányon keresztül elhagyja az országot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár