Megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere

2011. szeptember 9. 08:36 MTI

Megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere, a főapátság látogatóinak pedig új bejáratot építenek európai uniós és magyar állami támogatással.


A főapátság körülbelül 600 millió forintot, az összköltség 85 százalékát nyerte el támogatásként. A projekt fő része az apátsági bazilika megújítása, amit azzal indokolnak, hogy a különböző korszakok egymásra rakódott építészi jegyei „akadályozzák a középkori eredetű bazilikában rejlő spirituális és téri értékek érvényre jutását”.

A fejlesztéssel a vizuális tisztaságot és a funkcionális egységet kívánják elérni. Ennek érdekében a Stornó Ferenc által a 19. században tervezett szószéket lebontják, a bútorokat kicserélik, a szerzetes közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbítják. A belső teret a természetes fény és a mesterséges megvilágítás növelésével tágítják. Az új bútor diófából, a fémkorlátok, mécsestartók bronzból készülnek.

A liturgikus bútorok, így az új oltár és a keresztelőkút fő alkotóeleme az ónix lesz és ugyancsak ennek a kőnek az alkalmazásával alakítják ki a rózsaablakot a szentélyben. A bazilika belsőt John Pawson nemzetközi hírű brit dizájnépítész tervezte a Gunther Zsolt - 3h építésziroda közreműködésével.

A felújítással átszervezik a turistáknak kijelölt útvonalat a főapátságban és új bejáratot építenek a vendégek részére. Ebben lesz lépcsőház és a lift is, az épület a Várkör és a bazilika előtti tér közötti több mint tízméteres szintkülönbséget is áthidalja majd. Az apátság területén kiépítik az úgynevezett audioguide rendszert, a látogatók a saját tempójuk szerint nézhetik végig a látnivalókat.

A beruházás a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Címkék
Haza, szeretet

Játsszon!

Hány évig tartott a Latin Császárság?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma