2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Skócia" legelső kocsmája nyomában

2011. szeptember 8. 09:33 MTI

A régészek a Jarlshof lelőhelyen végeznek feltárásokat, ahol i.e. 2500 táján telepedtek meg az őskori "skótok", s i.sz. a 17. századig folyamatosan lakott volt.

Négyezerhatszáz éves lehet "Skócia" legelső kocsmája, amely a Shetland-szigetcsoport fő szigetén, Mainland déli csücskében üzemelt egykoron. A régészek a Jarlshof lelőhelyen végeznek feltárásokat, ahol i.e. 2500 táján telepedtek meg az őskori "skótok", s az i.sz. 17. századig folyamatosan lakott volt - olvasható a The Daily Record skót napilap online kiadásában.

A helyszínen egyebek közt apró ovális házakat, őrtoronyt, védfalakat tártak fel, de nagy számban találtak különböző eszközöket, csontfaragványokat és egyéb tárgyakat is. Legutóbb egy tucatnyi őrlőkő került napvilágra. Val Turner shelandi regionális főrégész szerint árpa őrlésére szolgált, és a leletek tanúsága szerint a helyszínen sört főztek a vaskorban. Előfordulhatott, hogy a sörfőzde mellett korabeli pékség is működött.

Noel Fojut, az Őskori és vikingkori Shetland (Prehistoric and Viking Shetland) című könyv szerzője szerint a vaskori ember mindennapjaihoz szorosan hozzátartoztak a nagy közös ünnepségek. "Nehéz megmondani, hogy fogadó, kocsma működhetett itt, ahol a betérőknek fizetniük kellett az ételért-italért, vagy közösségi 'ivóhely' volt, ahol az ünnepségeiket rendezték" - fogalmazott Noel Fojut.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár