Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a középkori orvosok
2011. szeptember 1. 13:11 MTI
Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a 15. századi orvosok - derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.
Korábban
A kötet, amely a Cambridge Scholars Publishing kiadó gondozásában látott napvilágot, korabeli tudományos és vallási írások, valamint Dante és Boccaccio művein keresztül mutatja be, hogy a középkori Itáliában milyen "multifunkcionális" szerepet tulajdonítottak az ételeknek-italoknak.
A korabeli hiedelmek szerint bizonyos étkek, ha túlzásba viszik fogyasztásukat, nemcsak fizikai romlást okozhatnak, hanem kedélybeteggé is tehették az embert. A középkori orvosok szerint különös hatással bírtak az ételek-italok a magzatokra: a kötet egyik tanulmánya górcső alá veszi Michele Savonarola (1385-1468), a Padovai és a Ferrarai Egyetem professzorának De regimine vernacular pregnantibus noviter natorum et usque ad septennium című művét, amely a várandós anyákat látja el tanácsokkal.
A tudós, aki a Ferrarát irányító d'Este-ház (1240-1587) udvari orvosa, a város nemes asszonyait kívánta segíteni abban, hogy fiút hozzanak a világra, Michele Savonarola meggyőződése szerint ugyanis az anyák étrendjével befolyásolni lehet a magzat nemét. Mint írja, ahhoz, hogy "egészséges, megfelelő" hőmérsékletű fiú szülessen, a jövendőbeli anyáknak meleg és száraz ételeket kel fogyasztania, amelyek "visszaszorítják" az "alacsonyabb rendű" asszonyi kvalitásokat.
Az itáliai orvos ajánlásai között szerepel, hogy a várandós korpából készült kenyér helyett búzalisztből sütött cipót fogyasszon, tartózkodjon a sült haltól, de célszerű korlátozni étrendjében a gyümölcsöket is az étrendben. Ami az italokat illeti, a száraz vörösbor ajánlott.
Mint Michele Savonarola írja, a várandós anyának tartózkodnia kell a hideg víztől, amely kártékony a magzatra nézve és leánygyermeket "eredményez". A doktor felsorolja továbbá, hogy milyen ételek okozhatnak vetélést, s óva inti az anyákat a gránátalma "kockázatos" fogyasztásától is, amelynek legfeljebb a leve megengedett a borba keverve.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
1. A középkori város és a céhes ipar
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- A felnőttek több mint tizede szenvedhetett rákos megbetegedésben a középkori Angliában
- Valóban annyira mocskosak voltak a középkori emberek?
- Miért hordtak röhejesen hosszú orrú cipőket a középkorban?
- A légszennyezés már a középkorban is fenyegette az emberek egészségét
- A római maradványoktól a sártengerekig – milyen volt a középkor útjain közlekedni?
- Valóban nem ittak vizet a középkorban?
- Az EU középkori elődje: a Hanza-szövetség
- Többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok
- Hogyan lett a középkor a sajtkészítés virágkora?
- Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek 16:05
- Lenin születésnapjának évfordulójához időzítették a Szojuz–10 űrhajó első repülését 15:05
- Különleges díszítésű, Mátyás kori misekönyv fakszimilie kiadását mutatták be 13:20
- Kiállításokkal és interaktív programokkal emlékeznek meg Kőrösi Csoma Sándorról Indiában 11:20
- Máig számos rejtély övezi a Húsvét-sziget hatalmas szobrait 09:05
- Egy legenda szerint a mai napig segíti a diákokat Lorántffy Zsuzsanna tegnap
- Szeretett zenélni, de a fizika húrjain Einstein szebben játszott, mint a hegedűjén tegnap
- A Borisz Godunovot állítja színpadra a Magyar Állami Operaház tegnap