2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rebirth: film a New York-i terrortámadás öt túlélőjének sorsáról

2011. augusztus 30. 13:05 MTI

"Emberi testek csapódtak be az utca kövezetébe" - mondja a kecskeszakállas férfi. Egy rövid hajú, forradásos arcú nő pedig így emlékezik: "A bőrünkön éreztük a hőhullámot az ablakban". A tizenéves fiú fájdalmasan ismétli: "Csak arra emlékszem, hogy a lábam remegett, egyszerűen remegett".

Ezek az első mondatok a Rebirth (Újjászületés) című filmben, amelyet pénteken vetítettek Los Angelesben és Bostonban, és amelynek New Yorkban szerdán lesz a premierje. Jim Whitaker alkotását szeptember 11-én a Showtime kábeltévén tekintheti meg az amerikai közönség, a film ősbemutatójára januárban, a Sundance filmfesztiválon került sor.

A tíz évvel ezelőtti terrortámadással foglalkozó számtalan színdarab, film és regény között a The New York Times beszámolója szerint ez a mű azzal foglal el különleges helyet, hogy a támadást túlélő öt hősével a rettenetes napot követő éveiket idézi fel. Arról szól minden fajta narrátor szöveg vagy szakértői kommentár nélkül, de a mély érzések költészetével, hogy a trauma után miként teremtették újjá az életüket.

Jim Whitaker jelenleg a Whitaker Entertainment nevű, a Disney számára dolgozó producer cég elnöke, pályájának egy korábbi szakaszában dokumentumfilmeket készített, hogy nonprofit szervezetek számára gyűjtsön pénzt. "Ez a film az én szememben a másnapról szól, arról, hogy folytatni kell, hogy remélni kell: meg akartam mutatni az emberek talpra állását" - mondta a rendező, aki 2002 és 2009 között készítette a filmben feldolgozott interjúkat. Jim Whitakerben akkor fogalmazódott meg az Újjászületés témája, amikor néhány hónappal édesanyja halála után az ikertornyok romjainak helyén, a Ground Zerón járt.

A ma 43 éves rendező kihívásnak tekintette, hogy nem lehetett előre látni, mi jön ki a hosszú távra tervezett munkából, kinek-kinek hogyan alakul a története. "Úgy gondoltam, hogy ha el tudom kapni, mit éreztek az adott pillanatban, az önmagában is drámai lesz". És az lett. Ling Young adóügyi tisztviselő, a forradásos arcú nő másod- és harmadfokú égési sebeket szenvedett munkahelyén, a World Trade Centerben, amikor abba beleütközött és kigyulladt a terroristák által eltérített első utasszállító gép.

Tanya Villanueva Tepper, egy ajándékbolt tulajdonosnője tűzoltó vőlegényét vesztette el, aki részt vett a mentésben, az építőmunkás Briannek ugyancsak tűzoltó testvére halt meg azon a napon. Nick Chirls középiskolás volt, amikor édesanyja a terrortámadás áldozatává vált. Tim Brown is tűzoltó, aki szeptember 11-én az ikertornyoknál teljesített szolgálatot - és számos kollégájától eltérően életben maradt.

Teljes nevüket azonban a néző csak a film végén, a stáblista után ismeri meg. Whitaker ezzel azt szerette volna elérni, hogy az emberek minél inkább azonosulni tudjanak a történetekkel, vagy legalább valamelyik emlékezővel. Ezekkel a históriákkal, amelyeket öt egymástól nagyon különböző szereplő mond el, a néző új házasságok és új bébik, családi viszályok és a traumát követő stresszhelyzetek közepette ismerkedik meg. A jelenetek ide-oda ugrálnak az időben és a helyszínek között, esküvők, műtők, megemlékező ceremóniák közepette, itt-ott házi videofelvételek idéznek fel például születésnapi ünnepségeket.

Több szereplő számára a filmezés maga is elősegítette a talpra állást, illetve alakította magát a történetet is. A 49 éves, agglegény Brown, a tűzoltó visszatekintve sajnálja, hogy az interjúk során néhány olyan dolgot is elmondott családjáról, amit talán nem kellett volna, de meg van győződve arról, hogy a film segít majd másoknak abban, hogy megértsék a gyászt és a gyógyulást is. Tepper asszony azért vállalta a részvételt, mert attól tartott, az emberek meg fognak feledkezni szeptember 11-ről. Gyakran könnybe lábad a szeme, amikor felidézi, miként próbált új életet kezdeni vőlegénye, Sergio halála után. Ma 43 éves, férjhez ment és két kislányt szült. Maga is meglepődött azon, hogy képes volt új életet kezdeni.

A film szereplőit Jim Whitaker újsághirdetések és személyes kapcsolatok alapján válogatta ki azok közül, akik vállalták, hogy éveken át újra és újra részt vesznek az életük alakulásáról beszámoló, több órás interjúkon - jobbára a terrortámadás évfordulóin. Tíz partnerrel kezdte, egy visszalépett, a többivel készített sok száz óra időtartamú filmanyag alapján öt szereplő sorsát elevenítette fel a filmben, a másik négy szavai egy interjúkötetbe kerültek, ahol a film szereplői közül néggyel együtt szerepelnek. A filmbe bevették a Ground Zero körül elhelyezett 14 kamera által az évek során készített, a romeltakarítás, majd az új tornyok építésének alakulásáról szóló felvételeket.

A csaknem 10 millió dollár költségű filmet a nonprofit Project Rebirth alapítványon keresztül szponzorok finanszírozták, a Kodak például ingyen biztosította a filmanyagot. Az Újjászületés és filmanyaga állandóan megtekinthető lesz a Ground Zero emlékhely múzeumában is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár