2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb etruszk sírokat tártak fel

2011. augusztus 29. 08:31 MTI

Rendkívüli leletek kerültek elő a közép-olaszországi Tarquinia etruszk nekropoliszából: a régészek új sírkamrákat és egy agorát is találtak.

A torinói egyetem régészei feltárták a Királynő sírdombjának elnevezett halmot, amelyben három egymáshoz közeli, még lezárt sírkamrát találtak. A sírok bejárata egy téglalap alakú udvarról nyílik. Ennek keleti, északi és déli oldalát a sírok bejárata övezi, nyugaton tizenkét lépcsőfok vezet fel rá. A hatszor négy méteres tér a kutatók szerint nem más, mint egy kisebb agora. A halottak városának közepén az élők döntéshozó helye állt.

A lépcsőkön az etruszk város vezetői foglaltak helyet - legelőkelőbb halottaik sírjainak közvetlen közelében. A hatalmas kőtömbökkel lezárt sírkamrákban etruszk királycsaládok tagjai nyugodtak. Az agorát a régészek i.e. 2700-ra datálják. A hely jelentőségét bizonyítja, hogy a Királynő-halom tetején egy majdnem két méter magas szfinx-szobor emelkedett. Fennmaradt a két lába, egyik szárnya és testének apró részei.

Az agora terét fából készült mennyezet borította és a közelben egy bigának, egy kétkerekű lovaskocsinak néhány fadarabját is megtalálták. Az agora falainak díszítése is precedens nélkülinek számít az eddig Itáliában feltárt etruszk nekropoliszokban: a sajtónak nyilatkozó régészek szerint az agora falait Ciprusból, Egyiptomból vagy szír-palesztin területről érkezett művészek festették az i.e. 7. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár