2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Genetikai változást eredményezett a háziasítás

2011. augusztus 25. 12:31

Megváltoztatta a lovak genetikai diverzitását a háziasítás - derül ki a brit kutatók legújabb vizsgálataiból.

Egy nemzetközi kutatócsoport ősi DNS-minták alapján próbálja bizonyítani, hogy a genetikai diverzitás modern csődörökben megfigyelhető hiánya a háziasítás eredménye volt. Michi Hofreiter, a Yorki Egyetem kutatója által vezetett csapat a kihalt vadlófajok Y-kromoszómáját vizsgálta, az elemzések során sokszínűséget találtak a több ezer éves leletekben.

Hofreiter elmondása szerint a mai csődörök esetében nem figyelhető meg genetikai változatosság, ellentétben a modern kancákkal. Korábban úgy gondolták, hogy a lovak ősei esetében sem volt megfigyelhető diverzitás, ámde kutatók vizsgálatai megerősítették, hogy a hím egyedek ősei esetében is nagyfokú változatosság volt jellemző. Hofreiterék mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a lovak háziasításuk folyamán vesztették el genetikai diverzitásukat.

A lovak háziasítása 5500 évvel ezelőtt mehetett végbe. A kutatók egy 2800 éve domesztikált szibériai csődör csontvázából vettek mintát. Az Y-kromoszóma elemzése alapján megállapították: annak diverzitása még évezredekkel a háziasítás után is fennállt. A vizsgálatokat Sebastian Lippold, a leipzigi Max Planck Evolucionális Antropológia Intézetének munkatársa végezte el, az eljárást megismételték a Koppenhágai Egyetem GeoGenerics központjában.

A kutatások során arra is fény derült, hogy az egyetlen - még nem kihalt és sohasem háziasított - vadló, a Przewalski-ló a DNS-e alapján nem őse a mai háziasított fajtáknak, ugyanakkor közeli evolúciós kapcsolatban áll velük, ugyanis az ázsiai vadló Y kromoszómájának haplotípusa jobban hasonlít a háziasítottakra, mint a kihalt ősökére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár