2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amundsen hajóját követeli Norvégia

2011. augusztus 24. 13:24 Discovery News

Norvég üzletemberek szállítanák haza a nemzeti hősnek számító Amundsen hajójának roncsát Kanadából. A grandiózus tervet mind az ICOMOS, mind a helyi lakosok ellenzik.

Nyolcvan évvel elsüllyedése után hazatérhet Amundsen hajója, a Maud. A kanadai Nunavut lakói viszont ellenzik a közeli Cambridge-öböl mélyén pihenő történelmi ereklye elszállítását, mert a roncs turisztikai bevételt jelent a település számára, ugyanis a hajótest egy része szabad szemmel is látható.

A szokatlan akciót finanszírozó Espen Tandberg és testvérei tervei szerint a roncsot ballonokkal emelnék ki, majd egy bárkára helyezve hétezer kilométeren keresztül úsztatnák vissza annak "szülőhelyéig", a norvégiai Askerig, ahonnan 1917-ben kifutott. Végül egy múzeumba kerülnének a maradványok.

A történelmi örökségüket és a térség turizmusát féltő lakosokat azonban az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS is támogatja, amely ellenzi a roncs elszállítását. Susan Barr, az ICOMOS illetékes bizottsága részéről közölte: a Maud fedélzetén tett expedíció nem tartozott Amundsen dicsőséges vállalkozásai közé, valamint a norvég felfedező két másik- fontosabb utak során használt- hajója, a Gjøa és a Fram egy oslói múzeumban van.

Amundsen volt az első európai, aki rövidebb kereskedelmi útvonalat keresve áthajózott az Északnyugati átjárón 1906-ban, valamint ő hódította meg a Déli sarkot is 1911-ben. 1918 és 1920 közt a Maud fedélzetén másodszor is megpróbált áthajózni az átjárón, viszont ekkor már nem járt sikerrel. A hajót eladták a Hudson Bay Társaságnak; az új tulajdonosok Baymaud névre keresztelték azt, és 1930-ban bekövetkezett süllyedéséig úszó raktárként valamint a térség első rádióadója központjaként hasznosítottak.

Az askeri tanács később alig egy dollárért megvásárolta a roncsot és kiviteli engedélyt is szerzett hozzá 1990-ben, amely már elévült, viszont megújításáért harcba szállnak a Maudot hazaváró norvég befektetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár