2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A reneszánsz arcai Berlinben

2011. augusztus 22. 14:38 MTI

Az olasz reneszánsz több mint százötven alkotása, köztük Leonardo Da Vinci Hermelines hölgy című világhírű festménye is látható a csütörtökön Berlinben nyíló nagyszabású, A reneszánsz arcai című kiállításon.

Már több mint húszezer jegyet eladtak a Botticelli, Ghirlandaio, Bellini és Pisanello műveit is felvonultató tárlatra. A berlini Állami Múzeum galériájában a 15. században készült, nemeseket, kereskedőket, udvaroncokat és hadvezéreket, szép nőket és szende lányokat ábrázoló portrék állnak a kiállítás középpontjában.

A galéria a tárlat összeállításában a római Uffizi-képtár, a New York-i Metropolitan Museum of Art és a londoni National Gallery is közreműködött. Az ezer négyzetméteres kiállítási területet teljesen elsötétítették és fekete bársonnyal vonták be, a műalkotásokat érzékenységük miatt különleges fényszórókkal világítják meg. A fotóalbumra emlékeztető berendezés Hansjörg Hartung konstruktőrtől származott. A fekete háttér, mint az albumokban a hagyományos fekete karton a portrékra irányítja a nézők figyelmét.

A portrékép a reneszánsz egyik jellemző művészeti formája. A 14. század végétől Olaszországból indulva a művészetekben is egyre nagyobb jelentőséget kapott az individuum. A középkorra jellemző mitológiai témák után a művészek egyre inkább egyéniségként, karakteresen és tipikus státuszszimbólumokkal kezdték ábrázolni alanyaikat. A portréfestmény egyik kiemelkedő példája da Vinci 1489-90-ben készített Hermelines hölgy című alkotása. A szakértők szerint ez a művészettörténet első allegorikus portréképe.

Az év elején még úgy tűnt, a krakkói Czartoryski Alapítvány tulajdonában álló kép nem utazhat Németországba, áprilisban azonban a hatóságok szabad utat adtak a bemutatásának. A képet október 31-ig láthatja a közönség Berlinben, majd Londonba viszik. Visszakerülve Lengyelországba tíz évig nem vihetik ki az országból az érzékeny alkotást.

A november 20-ig látható A reneszánsz arcai látogatóinak iPhone-alkalmazásokkal is segíti a tájékozódást: háttér-információkkal, képekkel és videókkal látják el őket. Decembertől 2012 márciusáig a kiállítás New York-ba költözik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár