2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a Rákóczi-szabadságharc 300.évfordulójára Kecskeméten

2011. augusztus 19. 17:44 MTI

Árvák hercege címmel pénteken nyílik kiállítás II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharc befejezésének 300. évfordulójáról Kecskeméten, a Cifrapalotában.

A kiállítás bemutatja a Zrínyi- és a Rákóczi-család történetét, de érinti a kor híres magyar családjait, ismert személyiségeit is - mondta Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota vezetője, egyben a kiállítás rendezője. A tárlat címe utal arra, hogy I. Rákóczi Ferenc fia születése után pár hónappal meghalt, ezért Zrínyi Ilona gyermeke félárván nevelkedett.

Szabóné Bognár Anikó hangsúlyozta: az anyag egy része magángyűjteményből került a kiállításra, a többi részét pedig múzeumoktól kapja a Cifrapalota.

A négy részre osztott kiállítás első terme a szabadságharc előzményeiről, a családok történetéről szól. Metszetek, korabeli numizmatikai anyagok és egy kis enteriőr segítségével próbálják megidézni a korszakot. Minden család történetéről részletes leírás van, II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) fejedelem gyermek- és ifjúkorát is részletesen meg lehet ismerni a dokumentumokból.

A következő terem a szabadságharc idejét eleveníti fel. A kiállítás részben dokumentálja a történelmi eseményeket, részben bemutatja a szabadságharcban szereplő katonákat, metszetek segítségével, illetve a fegyvereiket.

A harmadik teremben életképeken és korabeli metszeteken keresztül a szabadságharc második szakaszát idézik fel. Láthatók a szabadságharc végét lezáró, 1711-ben megkötött szatmári békéhez kötődő dokumentumok is. A Rákóczi által megbízott főparancsnok, Károlyi Sándor és a császár által megbízott tárgyaló, Pállfy János egy-egy levelét is kiállították. A szabadságharc pénzverését is meg lehet ismerni a teremben kiállított érmék segítségével.

A negyedik terem a fejedelem törökországi emigrációját mutatja be, valamint a franciaországi kapcsolatokat is feleleveníti. II. Rákóczi Ferenc felesége révén rokonságban állt XIV. Lajos francia királlyal. A teremben metszetek és dokumentumok segítségével emléket állítanak Bercsényi Miklós fia, Bercsényi László által, a francia hadseregben felállított huszárezrednek is.

A fejedelem hamvait 1906-ban hozták haza Magyarországra, melyről korabeli fotók láthatóak. A koporsót szállító vonat Kecskeméten is megállt 1906. október 28-án hajnalban, majd továbbment Budapestre és végül Kassára. A kiállítás október 30-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár