Megnyílt Horvátország első Só Múzeuma
2011. augusztus 14. 16:47 MTI
Megnyílt Horvátország első Só Múzeuma Ninben, Dalmácia egykori püspöki székhelyén, a sólepárlók közelében és különleges élményt nyújt a turistáknak.
Korábban
A Zadartól (Zára) északra fekvő lagúnás vidéken a sólepárló medencék 55 hektárnál nagyobb területen fekszenek, környezetükben több mint 250 madárfaj él. A nini tengeri só termelés tradicionális módon folyik, tiszta természeti környezetben, speciális időjárási viszonyok között. A természetes tengeri só lepárlásához sok napsütés, enyhe szél kell. A nini só kiváló minőségét az a természetes jód adja, amely egy bizonyos tengeri algától származik - magyarázta Ana Krpan természettudós, a Nin és környéke geográfiai jellegzetességeinek jó ismerője a Vjesnik című zágrábi napilapnak.
A Só Múzeumban a látogató tablókon tanulmányozhatja, hogy az emberi szervezetnek milyen fontos a só, de találkozhat a hagyományos sólepárlás és begyűjtés egyszerű eszközeivel, mint a sógereblye, a sópapucs és a lapát. A múzeumban történeti áttekintést adnak a sólepárlásról a római kortól napjainkig. A tárgyak között látható, hogy milyen fakeretekbe gyűjtötték a sót és vitték a favagonokba, amelyeket kézzel gurítottak a lepárlóban, majd a mozdony elvontatta a favagonokba rakott szállítmányt a raktárakba. A sóbegyűjtést az 1980-as évekig ezzel a módszerrel végezték, mára annyit változott a helyzet, hogy traktorokkal, kamionokkal viszik a raktárakba a tengeri sót.
A sólepárló melletti parkban nyomon követhető, amint a tengervíz a természetes kőből rakott gáton átbukik a medencébe, ahol a napenergia és a szél nyomán a tengervíz kristályossá válik, természetes só lesz belőle, ezt gyűjtik össze és nem finomítják. A parkban a sétáló sokféle, érdekes fűszernövénnyel is megismerkedhet. Ilyen például a természetes sóvirág, amelyet a franciák fleur de sel néven ismernek. Mate Jankovic neves mesterszakács megjegyezte, hogy ezt a növényt már az elkészült ételbe teszik, de használják csokoládé gyártáshoz, csokoládés, mogyorós kekszek ízesítéséhez.
A sóvirág, mint konyhai fűszernövény természetes jódot, kalciumot, magnéziumot, káliumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. A kora reggeli és a késő esti órákban gyűjtik szélmentes időben a nini lagúnák környékén.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
Múlt-kor magazin 2018. különszám
- Hitler és a nők
- Tamáska Mária az "Öreg" árnyékában
- Magyar deportáltak felszabadulása és hazatérése
- Petőfi halála és a túlélés költői
- Kádár János és az ő Piroskája
- A Nagy Háború osztrák–magyar tábori bordélyai
- Vágy és vezeklés
- Rákosi Mátyás 15 évig tartó „gyógykezelése”
- Az elveszett csejtei "Vérgrófnő"
- Magyar hősök nyomában Isztambulban és környékén 18:40
- Sikertelen irodalmi pálya után vált Viktória királynő kedvenc miniszterelnökévé Disraeli 18:05
- Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek 16:05
- Lenin születésnapjának évfordulójához időzítették a Szojuz–10 űrhajó első repülését 15:05
- Különleges díszítésű, Mátyás kori misekönyv fakszimilie kiadását mutatták be 13:20
- Kiállításokkal és interaktív programokkal emlékeznek meg Kőrösi Csoma Sándorról Indiában 11:20
- Máig számos rejtély övezi a Húsvét-sziget hatalmas szobrait 09:05
- Egy legenda szerint a mai napig segíti a diákokat Lorántffy Zsuzsanna tegnap