2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz anyag tűnt el a brit Nemzeti Levéltárból

2011. augusztus 10. 09:08 The Daily Telegraph

Gyorsan apad a brit Nemzeti Levéltár iratanyaga: több száz olyan dokumentumot tartanak nyilván, amely az elmúlt években tűnt el, lopás vagy hanyag kezelés következtében.

A 2005 óta eltűntnek nyilvánított mintegy 1600 irat között van Winston Churchillnek Franco tábornok számára írt levele, a Harold Wilson és II. Erzsébet királynő között lezajlott találkozások jegyzőkönyvei, valamint VIII. Henrik, I. Erzsébet és I. Károly udvarából származó feljegyzések, de több tucat katonai és hajónaplónak, illetve kitüntetéseket tartalmazó dokumentumnak is nyoma veszett.

Sok iratot, amelyből nem készült másolat, a kilencvenes évek óta nem láttak, ezeknek kevesebb mint a fele került elő. A történészek felháborodásuknak adtak hangot, s „hanyag adminisztrációval” vádolták meg az igazságügyi minisztérium által felügyelt intézményt.

„A kormánynak egyik legfőbb feladata kell, hogy legyen az iratok megőrzése és felkutatása” – nyilatkozta a második világháború és a királyi család történetét kutató történész, Andrew Roberts. „Semmi sem olyan frusztráló egy történésznek, mint kikérni egy iratot, s azt látni, hogy nem az 50 évre szóló titkosítás, hanem a bürokratikus hanyagság miatt nem tudja azt kézhez kapni” – tette hozzá.

Az egyik parlamenti képviselő – nem mellesleg maga is történész –, Tristram Hunt azt tervezi, hogy írásban tesz fel kérdéseket a Nemzeti Levéltárt felügyelő miniszterhez, Lord McNallyhoz. „Remélem, hogy ez csak egy átmeneti áramszünet. A történelem nemzeti kincs, olyan, mint az olaj. Sok van belőle, gondoskodnunk kell róla” – tette hozzá.

Az intézmény egyik munkatársa szerint a lopások ritkák, inkább arról lehet szó, hogy rossz helyre tették vissza az egyes iratokat; egyébként a gyűjtemény mindössze 0,01 százalékát teszik ki a hiányzó dokumentumok. Köztük vannak a normandiai partraszállás brit tervei, Dwight Eisenhower és Bernard Montgomery levélváltása, a náci háborús bűnös, Fritz Knoechlein perével kapcsolatos iratok, az 1220-as évekre keltezett államkincstári források, valamint V. Kelemen pápának a ciszterci apátságok alapítását sürgető pápai bullája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár