2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hemingway együttműködhetett az FBI-jal

2011. augusztus 3. 10:03 MTI

Ernest Hemingway egyik barátja nemrégiben arról írt, hogy elképzelhető, az írót az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) kergette öngyilkosságba, Leonardo Padura kubai szerző viszont most azt állítja: az 50 éve elhunyt Hemingway a II. világháború alatt együttműködött az irodával.

A nemzetközileg is elismert kubai író a Juventud Rebelde című lapban írt cikkében úgy fogalmazott, a Búcsú a fegyverektől és Az öreg halász és a tenger című klasszikusok szerzője 1942-től, kubai tartózkodása alatt szállított információkat az ügynökségnek. Feladata az volt, hogy részletekkel szolgáljon a szigeten élő spanyol falangistákról és a náci szimpatizánsokról, valamint minél többet megtudjon a karibi térségben hajózó német tengeralattjárókról.

Padura szerint az FBI védelme alatt Hemingway - aki nagy kedvvel állt a középpontban - "műkedvelők" valóságos hálózatát építette fel és vezérelte. Az együttműködés azonban csak hét hónapig, 1943. április 1-jéig tartott, mert az Egyesült Államok kubai nagykövete megelégelte, hogy az író által szerzett információk a legtöbb esetben híján voltak mindenféle valóságnak.

Az író viszonya később 180 fokos fordulatot vett az ügynökséggel: A. E. Hotchner, az író barátja és munkatársa szerint a Nobel-díjas szerző az FBI állandó megfigyelése alatt állt. Hemingway félelmeit még halála után évekkel is tévesen paranoid téveszmékként értelmezték - jegyezte meg. Az ügynökség azonban 1983-ban nyilvánosságra hozott egy 127 oldalas dossziét, amelyet már az 1940-es évektől vezetett Hemingwayről. Ebből világosan kiderül, hogy J. Edgar Hoover, az iroda nagyhatalmú vezetője ügynökökkel figyeltette az írót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár