2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem ragyog többé régi színében Scarlett O'Hara zöld bársonyruhája

2011. augusztus 1. 13:46 MTI

Nem lehet már visszaállítani teljesen eredeti állapotába az 1939-es Elfújta a szél című filmklasszikus jelmezeinek néhány darabját, köztük a főhősnő, Scarlett O'Hara híressé vált zöld bársonyruháját.

Az austini Texas Egyetem Harry Ransom Központja még az 1980-as években vásárolta meg az Oscar-díjas romantikus dráma nevezetes kellékeit - köztük a Scarlett O'Harát megszemélyesítő Vivien Leigh ruháit - a filmklasszikus producerének, David O. Selznicknek a gyűjteményéből. Az intézmény tavaly adománygyűjtésbe kezdett, hogy restaurálni tudja a jelmezek egy részét. Az összegyűlt 30 ezer dollárból (5,6 millió forint) öt kosztümöt, köztük azt a zöld bársonyruhát akarják visszavarázsolni eredeti állapotába, amelyet a főhősnő függönyökből varrt magának mielőtt Rhett Butlerhez fordult segítségért.

Az egykor élénk méregzöld színben pompázó ruha okozza az egyik legnagyobb fejtörést a szakemberek számára, mert hosszú, leginkább a barnamustár színére emlékeztető csíkok jelentek meg rajta. A fakulást nem a fény okozta, mert az érintett területeken az anyag nem vált törékennyé és nem is száradt ki. A feljegyzések szerint a ruhát valószínűleg egy fertőtlenítőszerrel kezelték, amely közrejátszhatott az elszíneződés mértékében és természetében. A restaurátorok így meg sem próbálják visszaállítani a kosztüm eredeti színét.

"A ruha kifakult részei hozzátartoznak a történetéhez. Mi pedig tiszteljük a történelmet és a jelmezt is" - hangsúlyozta a független restaurátorként dolgozó és a hollywoodi filmes jelmezekre specializálódott Cara Varnell. A rejtélyes fakulás szerencsére nem terjedt át a többi darabra, így a burgundi estélyi, amelyet Scarlett Ashley Wilkes születésnapi partiján viselt, megőrizte régi fényét.

A szakemberek bánatára a főhősnő selyemből készült esküvői fátylát sem lehet helyreállítani, amely az évek során keletkezett gyűrődések miatt olyan törékennyé vált, hogy valószínűleg az érintéstől is szétbomlana. "Mindannyian szerves anyagokból épülünk fel. Így egy ruhának ugyanúgy véget ér egyszer az élete, akárcsak nekünk" - hangoztatta Varnell.

Az intézmény célja, hogy 2014-ben, a film bemutatásának 75. évfordulóján már ki lehessen állítani az értékes filmtörténeti jelmezeket. A ruhák helyreállításáért felelős Varnell alaposan tanulmányozta a filmben szereplő eredeti ruhákat, hogy minden apró változtatást felfedezzen, amelyek az évek során kerültek rá, vagy éppen tűntek el a jelmezekről. A zöld bársonyruha derékvonalát például többször is átszabták, a burgundi vörös báli ruha pedig számos tolldísszel gazdagodott az évek során.

A jelmezek annak idején együtt turnéztak a filmmel és évtizedeken keresztül szerepeltek utazó kiállításokon, majd a New York-i Metropolitan Museum of Art kapta kölcsön őket. Számtalan alkalommal estek át vegytisztításon és fertőtlenítőszeres kezelésen. Amikor az 1980-as években megérkeztek a Ransom Központba, annyira rossz állapotban voltak, hogy nem lehetett kiállítani őket, így azóta egy ellenőrzött hőmérsékletű raktárban pihentek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár