2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyedszázadát ünnepli a londoni Freud Múzeum

2011. augusztus 1. 09:37 MTI

Milyen volt a pszichoanalízis kitalálójának az élete? - többek között erre a kérdésre is választ kapnak a látogatók a londoni Freud Múzeumban,a mely csütörtökön ünnepelte fennállása 25. évfordulóját.

Az intézmény a pszichoanalízis atyjának életébe nyújt bepillantást. Mint az közismert, Sigmund Freudnak olyan fogalmakat köszönhet a pszichológia, mint freudi elszólás vagy az Ödipusz-komplexus. A huszadik század elején épült téglaház Észak-Londonban található. Freud ide menekült 1938-ban, miután a nácik bevonultak Bécsbe. A tudós 1939. szeptemberében 23-án halt meg 83 éves korában. A múzeum Freud hat lánya közül a legfiatalabb, az 1983-ban elhunyt Anna kezdeményezésére jött létre 1986-ban. Az intézmény igazgatója, Carol Seigel szerint húszezer látogatót fogadnak évente.

Freud életműve a kultúránk számos területére hatással volt - mondta az igazgató, aki szerint noha a pszichiáter bizonyos elméleteit jogosan éri bírálat, mégis ő volt az egyik legnagyobb hatású gondolkodó a huszadik században. A látogatók megtekinthetik Freud heverőjét, ahol az analíziseket végezte, az íróasztalát, kabátját, cipőit, jegygyűrűjét, egyéb személyes tárgyait, valamint értékes antik gyűjteményét is.

A múzeumban rendszeresen tartanak kortárs művészeti kiállításokat, főleg olyan művekből, amelyek a freudi elméletekre reflektálnak. Megtekinthető továbbá egy rövid dokumentumfilm Freudról és családjáról, ennek Anna Freud a narrátora.

Az évforduló kapcsán az intézmény kampányt indít, hogy az állományát megőrizze, modernizálja. A múzeum működését a New-Land Alapítvány finanszírozza, de saját adománygyűjtéseikre is támaszkodnak. Egy ünnepi teázással kezdődő kampány keretében aukciót tartanak, amelynek keretében brit művészek, például Susan Hiller, Antony Gormley és Maggi Hambling alkotásait árverezik el.

A múzeum vezetője úgy látja, az évforduló kiváló alkalom, hogy végiggondolják, milyen fejlesztésekre van szükség a jövőben. "Számunkra az évforduló fordulópontot is jelent" - fogalmazott Seigel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár