2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára

2011. július 20. 17:01 MTI

A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban címmel jelent meg könyv a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára. A Visy Zsolt által szerkesztett kötetet Hende Csaba honvédelmi miniszter és Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke mutatta be kedden a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében.

Az angol és magyar nyelvű, mintegy száztíz oldalas kötet bemutatóján Hende Csaba arra emlékeztetett, hogy a történelemtudomány "az élet tanítómestere".

"Ha tudni akarjuk, kik vagyunk, merre megyünk, emlékeznünk kell" - fogalmazott a miniszter, aki szerint a nándorfehérvári diadal és Hunyadi János életútja arra is példa, hogy a reménytelennek, megoldhatatlannak látszó helyzeteken is lehet fordítani "elkötelezettséggel, bátorsággal, józan mérlegeléssel". Jankovics Marcell arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén ünnepli az ország a nándorfehérvári diadal 555. évfordulóját.

A Nemzeti Kulturális Alap elnöke méltatta Hunyadi János és Kapisztrán János hősiességét, majd kitért arra, hogy noha a Borgiákról nem túl szép képet fest a tévében épp most futó filmsorozat, a déli harangszó elrendelése miatt III. Kallixtusz pápa mindenképp méltó a magyarok emlékezetére.

Jankovics Marcell a HM Zrínyi Média Kft. gondozásában megjelent kötetet "nyomtatott harangszónak" nevezte, valamint méltatta a szerzők alaposságát, a könyv átfogó tudásanyagát. Visy Zsolt, a kötet szerkesztője elmondta, hogy a kiadvány előzménye egy 2000-ben megjelent tanulmánygyűjtemény volt, amelyet a mostani kiadáshoz közérthetőbbé tettek, valamint kiegészítették az elmúlt évek kutatási eredményeivel is.

A szerkesztő bejelentette: a könyvből a Külügyminisztérium jóvoltából már készül a román fordítás, és reméli, hamarosan franciául, spanyolul és szerbül is megjelenhet A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban című kötet. A szerkesztő felidézte, az ő felvetésére kezdeményezte a Professzorok Batthyány Köre, hogy legyen a nándorfehérvári diadal napja nemzeti emléknap. Szerinte a győzelem nemzetközi jelentősége vitathatatlan, hiszen a vár védői Európa országaiért is helyt álltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár