2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén is lesz reneszánsz kavalkád Szegeden

2011. július 21. 11:29 MTI

A hétvégén ismét megelevenedik a reneszánsz kor a szegedi Mátyás téren: a Nándorfehérvári Emléknapok programsorozata számos előadással, filmvetítéssel, reneszánsz családi nappal enged bepillantást a kor világába.

A Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra, a szervező Alsóvárosi Kultúrház vezetője felidézte, hogy 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután egy előadással kezdődik: Kapisztrán János Nándorfehérvárig vezető életútját mutatja be Zombori István történész, nyugalmazott múzeumigazgató, majd a Duna Televízió negyven perces filmjét vetítik le a csatáról.

Másnap a közönséget a már hagyománnyá vált reneszánsz családi napra várják, amely a Klauzál térről a Mátyás térre vezető zenés, táncos felvonulással indul. Újdonságként idén már a belvárosban is láthatnak bajvívást az érdeklődők. Az elmúlt években folyamatosan fejlődő szegedi középkori hagyományőrző csoportok közül bemutatkozik az Oroszlánszív Lovagrend, a Hollószárny Lovagrend és a Négy Griff tagjai. Mellettük ott lesz még a szintén szegedi Szabad Vitézi Oskola is, amely egész nap toborzóval is várja az érdeklődőket.

A korabeli zenéket a szentendrei Kecskés Együttes, a kecskeméti Renaissance Consort és a Sárkánykönny Dalnoktársulat biztosítja, a Pavane Táncegyüttes pedig tánc-, zászlóforgató és dobos bemutatóval szórakoztatja majd a közönséget.

A legerősebbek idén is összemérhetik állóképességüket a Ki lesz Szeged Kinizsije? című vetélkedőn, a nap folyamán lesz történelmi totó, apródiskola, vívás, íjászat és lovagi torna is, a legkisebbeket pedig kézműves foglalkozás és Máltai Játszóház várja. A napot a Flame Flowers tűzzsonglőr műsora zárja.

A szervezők reményei szerint legalább háromezer vendége lesz a rendezvénynek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár