2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra menetelnek a hajdúk

2011. július 18. 08:11

A Bethlen Hagyományőrség és a Bethlen Garde(Kassa) 2011. július 23-24-én újra Sárospatakra menetel Kassáról, majd látványos ostromelőadásban részesíti azokat, akik ellátogatnak a rendezvényre.

Az elmúlt évben útjára indított rendezvénysorozatot folytatva, 2011. július 23-24-én a Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, a kassai Bethlen Gárda, a tatai Pállfy Kompánia és a Héttorony Hangászok Zenekar közreműködésével „Bethlentől Rákócziig” címmel kétnapos programra, várostromra várják az érdeklődőket Sárospatakon.

A hagyományőrző egyesületek tagjai egy közel 80 kilométeres gyalogmenet után érkeznek Sárospatakra 2011. július 22-én (pénteken) a délutáni órákban. Korabeli viseleteket és fegyvereket idéző ruházatban és felszerelésben gyalogszerrel teszik meg Kassáról Patakig az utat. Első nap a táborállítás zajlik a Várkertben. Úgyszintén ezen a napon egy korabeli - Magyarországon egyedülálló - dereglye is felavatásra kerül a Bodrog partján.

Július 23-án, szombaton egész napos programmal várja a Múzeum és a hagyományőrző egyesületek a látogatókat, érdeklődőket. Ez a nap országos történelmünkben is nevezetes, az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapja. Július 23-án 14 órakor lövész- és ágyúbemutató lesz a Várkertben felépített katonai táborban, majd fél négykor kezdődik a nevezetes ostromjelenet a Vörös-tornyot körül ölelő Olaszbástyánál. Heves tűzharcra, rohamra, kézitusára, várfalhoz támasztott létrákon igyekvő katonákra számíthatnak az ide látogatók. Még ugyan ezen a napon 18 órakor újabb lövészbemutatóra várják az érdeklődőket a katonai tábor „lakói”.

Július 24-én (vasárnap) folytatódik az ostromhétvége. 10 órakor lövészbemutató, 14 órakor újabb ostromjelenet lesz.

A hétvége mindkét napján szabadon látogatható a katonai tábor, hallgatható a korabeli muzsika, viszont az ostromra belépőt kér a csapat, mely egy jelképes összeg, 500 forint lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár