2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Debreceni Lovagok a shumeni csatában

2011. július 15. 14:40

A szervezők adatai szerint közel tízezren kísérték figyelemmel a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok harcát 2011 júniusában, Shumenben. A helyiek felkérését elfogadva a debreceni lovagok – kiegészülve a csehekkel – immáron második alkalommal "űzték ki" a törököket a várból.

A shumeni csata a bolgár történelem igen fontos része, a rendezvény szervezői pedig a jövőben szeretnék hagyománnyá teremteni ezt a fajta megemlékezést. Ehhez a debreceni lovagok már 2007-ben aktívan hozzájárultak, és a jelek szerint két év múlva ismét meghívást kaphatnak az eseményre. Ezt igazolja a debrecenieket fogadó baráti légkör is: a magyarokra mint „felszabadítókra” tekintenek a helyiek, és ezt a három napos rendezvényen több esetben hangsúlyozták is.

Mindennek fontosságát mutatja továbbá, hogy az eseményen részt vettek többek között Dimitar Alexandrov, Shumen tartomány kormányzója, Krasimir Kostov, a város polgármestere, Megleva Kuneva, a köztársasági elnökjelölt, valamint a Shumen várának helyreállításáért felelős egyéb szervek képviselői is. Ezen nemzetközi összejövetel célja tehát nem csupán a csata újrajátszása volt, hanem a résztvevő nemzetek közötti baráti viszony fenntartása és ápolása is. Így a szervezett programban helyet kaphatott néhány magyar vonatkozású nevezetesség megtekintése is (például Kossuth-emlékház).

A Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok így tisztelegtek az 1444-ben I. Ulászló és Hunyadi János oldalán elesett hősök előtt.

További részletek és még több kép

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár