2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amerikai történelem legtöbbször látott zászlója

2011. július 12. 17:02 MTI

Kalapács alá kerül az amerikai történelem egy darabkája: elárverezik az első Holdra szálláskor letűzött amerikai zászló 18 centiméteres szeletét.

A zászlódarab mellé jár Neil Armstrong űrhajós aláírt fényképe is. A textília Tom Moser mérnöké volt, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakembere kapta 1969-ben a feladatot, hogy tervezze meg a Holdra szálláshoz a különleges lobogót. A NASA terveiben eredetileg nem szerepelt, hogy az Apollo-11 legénysége zászlót visz magával a küldetésre, mert egy ENSZ-egyezmény megtiltotta a tagállamok számára, hogy égitesteket magukénak követeljenek.

Az amerikai Kongresszus azonban "kicselezte" az egyezményt, és beépített a törvényjavaslatba egy olyan kitételt, amely lehetővé tette az amerikai lobogó leszúrását, azzal, hogy az nem jár területi igényekkel. Moser végül azt a megbízatást kapta, tervezzen olyan lobogót, amely kibírja az utat a Holdig. Az űrhajóban olyannyira szűkös volt a hely, hogy még egy feltekert zászló sem fért volna el, így a különleges eljárással kezelt alumínium zászlótartó rúd az űrhajó külsejére erősítve tette meg az utat. A lobogó egy polcról került le, Moser azonban különleges varrással erősítette meg, hogy az alumínium vázra erősítve dacoljon a Hold felszínén uralkodó körülményekkel, így a gravitáció hiányával is. A szövet fel nem használt darabkáját kidobták, Moser azonban kivette a szemétből. Ez kerül most kalapács alá.

A mérnök Neil Armstrong visszatérése után kapott aláírt fényképet az asztronautától, ezt 1990-es nyugdíjba vonulásáig irodájában őrizte a zászlódarabbal együtt. A szövet ugyan soha nem járt a Holdon, értékét - a fényképpel együtt - 100-150 ezer dollárra becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár