2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nemzeti Múzeumban a magyar EU-elnökség tárgyai

2011. július 10. 17:55 MTI

Többek között "hímes" pendrive-val, Zsolnay-medállal és Rubik-kockával, vagyis az elmúlt félévi magyar uniós elnökség hivatalos ajándéktárgyaival, berendezési elemeivel bővül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye; a csaknem 150 darabos kollekció péntektől egy hétig a nagyközönség számára is megtekinthető.

A soros uniós elnökségi félév zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? - vetette fel az ajándéktárgyak budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok - az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása - pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni.

Tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál - hangsúlyozta. Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el.

"Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is" - jegyezte meg az államtitkár. Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal.

A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során.

Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László közölte, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár