2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálnák Shakespeare-t

2011. június 28. 20:41 MTI

William Shakespeare (1564-1616) földi maradványait szeretné exhumáltatni Francis Thackerey antropológus, a johannesburgi Humán Evolúciós Intézet igazgatója, aki ki szeretné deríteni az angol drámaíró halálának okát.

Francis Thackerey, aki hírnevet szerzett magának azon vitatott elméletével, miszerint Shakespeare rendszeresen marihuánát szívott, már hivatalosan kérvényezte az anglikán egyháznál az exhumálási engedélyt. A johannesburgi antropológus elméletét arra alapozza, hogy korábban megvizsgálta a Shakespeare kertjében feltárt 24 pipát, s bennük droghasználatra utaló nyomokat talált.

Francis Thackerey CT-vizsgálatok segítségével mindenekelőtt az angol drámaíró arcának háromdimenziós rekonstrukcióját kívánja elkészíttetni. A csontok vizsgálata viszont elárulhatja, milyen életmódot folytatott William Shakespeare, és esetleges betegségeire, sőt a halál okára is fény derülhet. A tervek szerint DNS-mintákat vennének nemcsak a drámaírótól, hanem feleségétől és húgától is, akiket szintén a Stratford-upon-Avon-beli Holy Trinity (Szentháromság) templomában temették el.

Francis Thackerey vitatott elméletét Shakespeare fogainak vizsgálatával reméli bizonyítani, amennyiben sikerülne felfedezni fogain a pipázásra utaló jeleket. A johannesburgi antropológus Shakespeare végakaratával ellentétesen cselekszik, a sírvers ugyanis megátkoz mindenkit, aki a bárd csontjait megbolygatná.

Az anglikán egyház tagadja, hogy bármiféle exhumálási kérelem érkezett volna a címére, Francis Thackerey és kutatócsoportja azonban abban bízik, hogy időben megkapják az engedélyt ahhoz, hogy 2016-ig, Shakespeare halála 400. évfordulójáig elvégezhessék a tervezett vizsgálatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár