2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent László ünnepe Szabolcson

2011. június 24. 13:09 MTI

Magyar-lengyel ökumenikus istentisztelet, íjászok viadala, korabeli gyalogos és harci bemutatók színesítik a Szabolcs községben vasárnap megtartandó Szent László király ünnepét.

A rendezvény délelőtt fél tízkor kezdődik a község hajókikötőjében, ahol a hajóval érkező Szent Korona másolatát fogadják. Az ereklyét díszkíséret mellett szállítják a településre, majd a szabadtéri színpadon magyar-lengyel ünnepi ökumenikus istentiszteletet tartanak - közölte Doka Diána, a megyei önkormányzat sajtóreferense.

Szent László ünnepe a lovagkirály szobrának koszorúzásával folytatódik, a református templomban pedig a Szent Korona zarándoklatról hallhatnak a jelenlévők történelmi ismertetőt. A közös ünnepi ebéd után Drenka Polska lengyel néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők, a kisszínpadon pedig Béke Csaba és Kobzos Együttes muzsikál.

A lovagi életet gyalogos és lovas harci bemutatók elevenítik fel, a szabolcsi földvárnál pedig Szent László király íjászbajnokai mérettetnek meg döntő párviadalban. A látogatókat kísérőprogramok is szórakoztatják: egyebek között megrendezik a már hagyományos nemzetközi kovácstalálkozót, a fáradalmakat pedig sétakocsikázás keretében pihenhetik ki a kicsik és a nagyok.

A község fontos helyszín a magyar egyházi és politikai törvényhozásban, hiszen a lovagkirály itt tartotta 1092. május 20-án a nevezetes szabolcsi zsinatot. A papság, az urak és a nép részvételével megtartott történelmi eseményen egyebek mellett határoztak a papok házasságáról, de a zsinaton nyilvánították törvényesnek az addig is elismert első házasságot.

Emellett rendezték a tizedszedést, megállapították az egyházi ünnepeket, és gondoskodtak megtartásukról. Itt lett az év kezdete karácsony első napja, itt tiltották meg először a pogány módra való áldozást. A meghozott rendelkezések pedig rendezték a zsidók és izmaeliták viszonyait, és törvények születtek a női becsület és a családi élet biztosítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár