2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Neander-völgyi randevú

2011. június 17. 15:25 MTI

A mai Ausztria területén, Linz közelében találkozott össze közel 40 ezer évvel ezelőtt a Neander-völgyi és a modern ember, a homo sapiens egy német kutató szerint.

Alexander Binsteiner geoarcheológus szerint afelől csak találgatni lehet, hogy a két emberfajta között voltak-e erőszakos összecsapások.

A terület, ahol a Neander-völgyiek és a modern emberek összetalálkozott az a vidék, ahol az Enns a Dunába folyik. Akkoriban ez a régió teljesen másként festett, mint manapság. Leginkább tundrához hasonlított, északon és délen egyaránt gleccserek övezték, rénszarvasok és mamutok legeltek a folyók mentén. Az ő nyomukat követték az emberek, akik a víz mellett, sátorokból és kunyhókból álló, kövekkel megerősített táborokat állítottak, innen indultak vadászni és halászni. Régészek az elmúlt évtizedekben úgy a modern embertől, mind a Neander-völgyiektől hátramaradt több település nyomaira is rátaláltak, a táborok alig néhány kilométerre feküdtek egymástól.

A német kutató szerint a két embertípus azonos időben élt egymás mellett. A tárgyi emlékek, eszközök összevetésének eredménye arra utal, hogy egyfajta "technológiai transzfer" volt a Neander-völgyi és a modern ember között. A Neander-völgyiek eszközeinek négy százaléka olyan eljárással készült, amelyet a modern embernek tulajdonítanak.

Binsteiner feltételezi, a Homo sapiens a Duna mentén vándorolt a vidékre, és az Ennsnél találkozott a már letelepedett Neander-völgyiekkel. Az továbbra is rejtély a szakemberek előtt, hogy a találkozás erőszakba torkollott-e. Annyi bizonyos csupán, hogy a Neander-völgyi ember később eltűnt, és genetikailag csak elenyésző százalékban él a modern emberben - emlékeztettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár