2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közzétették a tizenegy legveszélyeztetettebb amerikai történelmi helyet

2011. június 20. 12:12

Egy polgárháborús erőd, egy chicagói kórház és egy kínai negyed is rajta van azon a listán, amely az Egyesült Államok tizenegy legveszélyeztetettebb történelmi helyét tartalmazza.

A tizenegy tételből álló listát a National Trust for Historic Preservation tette közzé. Az 1988 óta immáron 24. alkalommal kiadott lajstrom azokat a történelmi helyeket veszi számba, amelyeket állandó veszély és a megsemmisülés réme fenyeget. Köztük van az alabamai Fort Gaines, amely még ellenállt a heves ágyútűznek és a nehéztüzérség támadásának az amerikai polgárháború (1861-1865) idején, de a tavaly a Mexikói-öböl állat- és növényvilágát kipusztító olajszennyezés ellen már nem volt fegyvere.

A Dauphin Island-i erőd körüli csatatér területe 120 méterrel csökkent a tengervízszint-emelkedés és a gyakori viharok, illetve hurrikánok következtében, a Deepwater Horizon által tavaly okozott olajkatasztrófa pedig csak tovább rontott a helyzeten. „Fort Gaines a nemzeti történelem és emlékezet szempontjából rendkívül fontos hely, de most nagyon veszélyes helyzetben van” – írta közleményében Stephanie Meeks, a National Trust for Historic Preservation elnöke. „A dagályt ugyan nem tudjuk feltartóztatni, de a partvonal még megerősíthető, amivel megvédhetjük Fort Gaines-t és Mobile Bay-t a part menti viharoktól” – folytatódik a levél.

Az erődön belül még megvannak a konföderációs csapatok által az 1864-es Mobile Bay-i csata idején használt ágyúk. Ma az odalátogatók megtekinthetnek egy helyreállított kovácsműhelyt, valamint egy a sarokbástyákhoz vezető titkos alagutat.

Az erőd mellett a listán szerepel többek között a chicagói, 1974-ben megnyílt Prentice Women's Hospital, a hanfordi (Kalifornia) kínai negyed, a 17 amerikai indián törzs számára szakrális jelentőséggel bíró Bear Butte, valamint a nyolc, földműveléssel foglalkozó generációnak is otthont adó időkapszula, az Isaac Manchester Farm.

A teljes lista

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár