2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatértek a koreai királyi ceremóniakönyvek

2011. június 17. 14:08

Áttörő sikert ért el a dél-koreai kormányzat a királyi ceremóniakönyvekért folytatott harcban, ugyanis Franciaország egy múlt évben aláírt szerződésnek köszönhetően lehetővé tette a kulturális kincsek hazaszállítását.

Fényes ceremónia keretében fogadta Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a Franciaország által visszaszolgáltatott udvari ceremóniakönyveket. A hatalmas kulturális értékkel bíró köteteket francia katonák rabolták el 1866-ban; másik 5 ezer tételt pedig el is égettek a fosztogató fegyveresek. Az összesen 297 darabból álló gyűjtemény az uralkodói család temetéseinek és házasságainak valamint egyéb ünnepségeinek a protokollját tartalmazza. A mind műtárgyként, mind történeti forrásként értékes együttes a Koreát 1392 és 1910 közt vezető Csoszon-dinasztia idejéből származik.

A dél-koreai és a francia kormányok között csak a múlt évben jött létre az a két évtizedes tárgyalássorozatot lezáró megállapodás, amely lehetővé tette a kötetek rendszeresen megújítandó „kölcsönzését”, ugyanis a koreai kulturális örökség részét alkotó könyvek csak „virtuálisan” térhettek haza, mert a sajátos francia jogi szabályzás a műkincsek időszakos külföldre vitelét teszi csak lehetővé. Az első 75 darab áprilisban érkezett meg az ázsiai országba, míg az utolsó példányok májusban.

Az ünnepségek előtt csupán egy nappal lépett életbe a dél-koreai és japán kormány által múlt év novemberében aláírt szerződés, ami előirányozza a szigetország által elrabolt 1205 darab Csoszon-kori könyv és feljegyzés visszaadását. A szigetország már 1965-ben visszaszolgáltatott 1432 kulturális tételt a Koreai Köztársaságnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár