2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új kutatás tisztázhatja az afroamerikai lakosság eredetét

2011. június 8. 12:15

Megkönnyítheti az újkori rabszolgaság történetének feltárását az Emory Egyetem legújabb projektje. A hosszú kutatómunkát követően a kutatók ugyanis összeállítottak egy nyitott adatbázist, amelyben szabadon kutatható az elhurcolt rabszolgák feltételezett földrajzi eredete.

David Eltis, az Emory Egyetem munkatársa és csapata az afroamerikai lakosság földrajzi eredetére vonatkozó ismereteket pontosító kutatásának eredményeként született meg az „African Origins” projekt és nyilvános adatbázis. Az áprilisban megkezdett vizsgálatok százezernél is több, rabszolga-kereskedők által elhurcolt afrikai pontos földrajzi származásának feltérképezésében segíthet.

Az adatbázis forrásait 19. században keletkezett törvényszéki iratok képezik, ugyanis amikor a rabszolga-kereskedelem már visszaszorulóban volt és illegálissá vált, számos olyan bíróságot létesítettek, ahol az elfogott rabszolgahajók legénysége felett ítélkeztek. Ilyenkor meghallgatták az elhurcolt embereket is, rögzítve azok eredeti afrikai neveit. Az adatbázis ezeket spanyol és angol átírásban tartalmazza, valamint minden egyes személy esetében megadják az illető életkorát, nemét valamint hogy hol rakták fel az illetőt az Amerika felé induló rabszolgaszállító-hajóra. A kutatócsoport távlati célja hogy az afrikai nevek területi előfordulásának vizsgálatával a lehetséges származás pontos helyét is szerepeltethesse az adatbázisban.

A rendszerben való kereséshez elég egy afrikai név megadása, viszont a találatok köre szűkíthető egy ország megjelölése, vagy a keresett személy nemének kiválasztása által is. A kutatócsapat reményei szerint adatbázisuk nagymértékben hozzájárulhat a rabszolga-kereskedelem történetének kutatásához.

A projekt honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár