2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Autizmus: betegség vagy evolúciós előny?

2011. június 7. 10:05 Science Daily

Az autizmus talán nem betegség, hanem az őskori emberek egy részének életmódja - állítja Jared Reser. Az University of Southern California kutatója és doktorandusza szerint az autizmusért felelős gének tették képessé arra az egyént hogy önellátóvá váljon egy mindennemű társas kapcsolatokat nélkülöző közegben.

A fiatal kutatónak az Evolutionary Psychology című szaklap hasábjain publikált elmélete árnyalja az autizmus hagyományos, betegségként történő megközelítését. Az új hipotézis szerint a napjainkban csak idegi-fejlődési rendellenességnek tekintett jelenség az őskorban segíthette az emberi kapcsolatokat nélkülöző környezethez való alkalmazkodást, valamint előnyt is jelenthetett, mert az autizmusban szenvedő személyek kiemelkedőek az olyan fontos készségekben, mint a térbeli intelligencia, koncentráció és emlékezőtehetség.

Reser szerint az autizmus által biztosított „előnyök” fontos szerepet játszhattak az evolúcióban, mert az autistáknak meglehetett az adottságuk arra, hogy önellátó gyűjtögetőkké váljanak egy olyan környezetben, ahol csak korlátozott lehetőségük volt a más emberekkel való kommunikációra és kapcsolatteremtésre.

Az autistáknál megfigyelhető ismétlődő cselekvéseknek kulcsszerepe lehetett a vadászat és gyűjtögetés folyamatának elsajátításában. Jared Reser szerint mostanában viszont az autista gyerekeket szüleik etetik, így semmit sem kell megtenniük az étel megszerzése érdekében, ezért érdeklődésük inkább az olyan - nem társas - cselekvések felé irányul, mint a kockák halomba rakása, vagy villanykapcsolók kapcsolgatása, illetve kupakok gyűjtése.

Jared Edward Reser. Conceptualizing the autism spectrum in terms of natural selection and behavioral ecology: The solitary forager hypothesis.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár