2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pucér nő érkezett a Szépművészetibe

2011. május 31. 16:14 MTI

Elhelyezték Orbán Dezső Nagy akt című festményét a Szépművészeti Múzeum Nyolcak kiállításán.

A nagyméretű alkotást - amely 1911 körül keletkezett és valószínűleg a Nyolcak akkori kiállítására készült - 1917-ben láthatta a közönség Magyarországon, majd a festő 1939-ben magával vitte Ausztráliába és ott eladta. A heverő akt modellje feltehetően Lesznai Anna volt - mondta Barki Gergely művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Lesznai Anna nemcsak író volt, hanem vendégművészként hímzésekkel is szerepelt a Nyolcak kiállításán, valamit Orbán Dezsővel közösen béreltek műtermet. Lesznai Kezdetben volt a kert című regényéből kiderül, hogy a csoport 1911-es kiállítására készülve Orbán az aktképek modelljének őt kérte fel, és a róla készült művek bemutatása komoly konfliktusokhoz vezetett a polgári családból származó nő életében.

"Bogarásztam és ráakadtam a nyomra" - válaszolta Barki Gergely arra a kérdésre, miként talált rá a képre. A házaspár, amely eredetileg megvette a képet Orbántól, összes ingóságával együtt eladta a házát, így került a festmény Sydney-be, a jelenlegi tulajdonoshoz, aki a pécsi kiállításra még nem adta kölcsön az alkotást. A Nagy akt című kép mintegy 1 méterszer 140 centiméteres, a kiállítás utolsó termében látható. Orbán Dezső egy BBC interjúban élete egyik legjobb képének nevezte, ezért is vitte magával Ausztráliába - hangsúlyozta Barki Gergely.

A kurátor felhívta a figyelmet a kiállításon található Wanted teremre is, ahol olyan fekete-fehér reprodukciókat tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyeknek eredetijét még mindig keresik a szakemberek.

A 20. század eleji nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport - Berényi Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - alkotásait bemutató tárlatot szeptember 12-ig látogathatják az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban. A csaknem 200 művet felvonultató kiállítás a Nyolcak pécsi bemutatójának újragondolt, a jelentősebb alkotásokra koncentráló változata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár