2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Késhet a pannonhalmi bazilika felújítása

2011. május 19. 18:25 MTI

Késedelmet szenvedhet a pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának belső felújítása, mivel a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás vesztese jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

Szerződéskötésre a bizottság döntéséig nem kerülhet sor, emiatt a tervekhez képest később indulhat a munka - mondta főapáti titkár. Rábai László ismertetése szerint a közbeszerzési eljárást két fordulóban bonyolították le, a munkára két cég pályázott.

A bazilika belső tere John Pawson brit építész tervei alapján újul meg. Ennek keretében a 21. századi formavilágot megtestesítő oltárt, keresztelő medencét és felolvasó állványt - stallumot - kap. Kicserélik a padokat és lebontják a szószéket. A nemzetközi hírű szakember a tervezés során a vizuális tisztaságra törekedett, továbbá arra, hogy a felújítás után több természetes fény jusson be a bazilikába. A tervek megvalósulásával alkalmas tér formálódik az imádság és a liturgikus események számára.

A bazilika belső terének megújítása mellett új látogató bejárat és turista útvonal kiépítését, továbbá audioguide rendszer kialakítását foglalja magában a 700 millió forint összköltségű projekt. Az összeg 85 százalékát teszi ki uniós támogatás és a magyar társfinanszírozás. A támogatási összeget a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében nyerte el a főapátság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár