2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt Anatólia történetéről

2011. május 19. 08:53

„Birodalmak Isztambulban: a hettitáktól az oszmánokig” címmel új kiállítás nyílt az Isztambuli Régészeti Múzeumban, ahol Törökország tizenhat múzeumából 210 műkincset tekinthetnek meg a látogatók.

A kiállítás csúcspontjai közé azok a szobrok és tárgyak tartoznak, amelyek a hatalmukat Anatóliára kiterjesztő hettita, makedón, perzsa, római, bizánci és oszmán uralkodókat ábrázolják. A múlt héten nyílt, s egészen augusztus 1-ig látogatható, törökül İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya című tárlat a török kulturális minisztérium támogatásával valósulhatott meg.

A kiállítás első része a Hettita Birodalom uralkodóit mutatja be, akik Anatólia nagy részét, valamint a mai Szíria északi felét uralták az i.e. 2. században. A hettita uralkodókat ábrázoló domborműveket, a fotókat és a szegélyeket többek között az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumából, a Çorum és a Kastamonu Múzumokból kölcsönözték.

A második terem Makedóniával és Nagy Sándorral foglalkozik; itt a hódító király szobra, vagy éppen az I. Szeleukosz fejéről mintázott alkotás is megtekinthető. Az Augustus uralmával kezdődő római korszakot bemutató rész Hadrianus- és Marcus Aurelius-szobrokkal dicsekedhet; ezeket Sagalassosnál (Burdur) találták meg, s az utóbbi évek egyik legfontosabb régészeti leleteként tartják számon. Livia császárné fejszobra, Claudius és Agrippina domborművei, illetve egy Nero-szobor egészíti ki a római szekciót.

A tárlat a kelet-római időszakkal folytatódik. Mivel sok császári szobor nem maradt fenn ebből az időből, a kiállítók számos mozaikkal, pénzérmével és miniatúrával próbálták érdekesebbé tenni a termet, de a Kelet-Római Birodalom fővárosává Isztanbult megtevő Nagy Konstantin fejszobra, egy porfírból készült szarkofágdarab, valamint Arcadius mellszobra is nagy izgalommal kecsegtet. Az utolsó rész az oszmánoké: szultánok portréi, fegyverei, pecsétjei, ékszerei, írásos parancsai és kaftánjai várják az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár